14.05.2021

Forbud hjelper ikke

desember 28, 2008 av  
Kategorisert under Meninger

Kritiske skribleier. Grafikk: VampBea.Om tre små dager er det nyttårsaften igjen. Men i år er det kommet noe nytt som kan legge demper på feiringen. Et nytt forbud. Men det vil ikke hjelpe i det hele tatt. Årsakene er ikke så mange, men underliggende.

Folk gir nemlig blaffen og i år vil mange bli skadet av fyrverkeri.

Holdninger gir skader

Denne personen ble skadet av fyrverkeri. Foto: Nettavisen.Det er nemlig et tilbakevennende tema. Folks holdninger og mangelen på dem. Litt alkohol kombinert med irrasjonell oppførsel fører årlig til branner og alvorlige skader. Man skal feire det nye året og blir istedet en fare for seg selv og andre. Det èr faktisk status i så mange tilfeller.

Et vesentlig problem er fyrverkerireglene. Ikke reglene i seg selv, men at folk bevisst bryter dem. Ifjor ble 128 personer skadet og 23 bygninger fikk skader. Unødige skader som koster samfunnet mye penger årlig.
Hvorfor må det skje?

Forbud som omgås

Raketter med styrepinne er fra i år av er forbudt. Bøtene kan bli saftige for bruken av disse. Men mange har allikevel tatt turen seg over grensen for å skaffe seg slike raketter. Det har blitt svært gode forretninger for svenskehandelen som ikke har et tilsvarende forbud. Igjen så handler det om folks holdninger og et forbud som omgås.

Så lenge man ikke blir tatt for dette og fengslet så vil ikke forbudet hjelpe. Like mange vil bli skadet i år som ifjor. Sannsyneligvis flere også. Hus og hjem vil brenne ned mens man danser og drikker seg sanseløs inn i det nye året. Godt vitende om at man slipper unna med det.

Konsekvens av handlinger

Jeg synes det er positivt med offentlige arrangementer selvom de krever sitt for å kunne veie opp med en lang og gammel tradisjon som det rakettoppskyting er. Det jeg derimot savner er hardere reaksjoner på uvettig bruk av fyrverkeri. En saftig bot er ikke nok til å skremme folk fra å bryte forbudet. Det er ikke engang preventivt i seg selv.

Flere år i fengsel og et par prikker på rullebladet vil være langt mer effektivt. Å påføre andre skade skal straffe seg. Brannvesenet vet dette godt, men gjør politikerne det? Og hva tenker de gjøre med det? TT håper folk bruker vettet på nyttårsaften og ikke skader andre i sin iver etter å feire et nytt år.

Publisert  28.12.2008, 02:55
Oppdatert 21.12.2009, 16:38

Del på Facebook  Del på Twitter

Kommentarer

3 tilbakemeldinger til “Forbud hjelper ikke”
 1. Knut sier:

  Tull! Eneste dagen i Norge som fyrverkeri er tillatt er 31. dessember. Tilfeldigvis den dagen som de fleste fester og drikker. Hadde raketter vært tillatt over en litt lengre periode så kunne folk ha fått «herjet» fra seg og hatt en trygg nyttårsaften i tillegg. Alt som er farlig kan ikke forbys bestandig! Hvis man samenligner skadestattestikken over fyrverkeri skader og alpinskader så ser man at det er langt flere alpinulykker rundt om i norges land en hva det er av rakettskader.

  Hvorfor forbyr vi ikke alpinbakker også? eller hva med fotball, håndball og sport generellt? Sport koster samfunnet flere milliarder i «skadepenger» hvert år. Når vi først er igang hvorfor ikke forby å drikke alkohol i sitt eget hjem? eller andre plasser for den saks skyld. Mange penger å spare her også.

  Jeg vil skyte opp det fyrverkeriet jeg har lyst til en eller to ganger i året! Jeg er forsiktig, om ikke alle andre er det så får de heller ta smellen. Jeg må uansett betale for fyrverkeriskader, sportsskader, arbeidsskader, fylleskader osv, osv…Alt over skatteseddelen! Godt nytt år!

 2. Kent sier:

  Tull synes jeg også!! De fleste personskader oppstår ikke pga. en rakkett med styrepinne. Men att det smeller i ansiktet. hva skjed hvis du får ett rakett batteri i trynet, eller hvis det velter og begynner å pumpe skudd inn i publikkum? Tror mange vil se i år att det ikke hjalp i hele tatt på person skader. Kanskje og det har forverret seg. Men skaden på bygninger vil nok gå ned.

  Å skyte opp raketter har vært lov i alle år. Synes det er helt forjævlig att det skal komme forbud mot alt som er litt farlig og kan missbrukes. Hvis folk hadde fulgt sikkerhets avstander og ikke vært drita fulle hadde dette gått helt fint!! Er vel ikke lenge til det blir alkoholforbud, motorsykkel forbud +++ for det kan være farlig.

  Godt nytt år!

 3. TT sier:

  Jeg synes denne argumentasjonen er litt tatt ut av sammenheng. I seg selv kan forbudet virke begrensende. Det er jeg enig i. Men og det èr et stort men, nettopp som Kent delvis sier at folk holder ikke avstander og tar ansvar.

  Derfor har man altså valgt å innføre forbud. Det er ikke positivt, så jeg prøver å se bakdelen ved såvel som fordelen også. For det fordrer jo at det offentlige trår til med gode fyrverkeri.

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.