29.03.2024

Ikke unnskyld deg

oktober 4, 2009 av  
Kategorisert under Webarkivet

Køene er fortsatt lange. Foto: AFP.NAV betyr velferd. Virkeligheten derimot er ofte en helt annen for de som trenger hjelp. Historien er ofte den samme og møtet med den offentlige murveggen kan ta motet fra en
og enhver.

Med lange ventetider, ydmykelser, internt rot og dårlige holdninger som gjeldende praksis.

De lavstående

Du entrer venteværelset på en tidlig hverdag. Køen er lang, det piper jevnt og trutt på informasjonstavlene og ymse saksbehandlere svinser forbi deg med forakt i blikket og en stram mine. Dette er NAV og her skal du føle deg til de grader uvelkommen. Vær flue på veggen lenge nok og mytene som skrives er ikke lenger myter. De har blitt til oppdagelser man kanskje kunne ønsket å være foruten.

Nylig fikk jeg høre at om man søkte nødhjelp, så ble dette sett på som svært negativt og lavstående. Hvilket forekommer meg som en pussig og absurd uttalelse. Særlig når man vet hvor lang saksbehandlingstid etaten har.

Systemet gjør feil

De som har minst trenger mest. Foto: SXC.Gang på gang så står det å lese i mediene om NAV. Statens hjelpende hånd til de som trenger hjelp, fremstår oftest en systemsvikt i fritt fall. Det går utover klientene som allerede fra før av er i en vanskelig situasjon. De skal på ingen måte måtte unnskylde seg. Om noen skal beklage, så er det staten selv.

Behovet for et Nav-ombud har blitt etterlyst av FFO. Det er ingen tvil om at behovet for dette er tilstede.
Altfor mye negativ presse er mer enn gyldig nok dokumentasjon. I et system hvor feilene snakkes bort, men fortsatt forblir der.

Kommentar: Hva må gjøres med NAV? Først og fremst må etaten begynne å virke. Klientene og en rett sosial fordeling må settes i høysetet. Og det må bli helt slutt på sommel, skandaler og ansvarfraskrivelser.

Publisert  04.10.2009, 04:40
Oppdatert 28.10.2009, 14:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!



Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.