15.05.2021

Uregjerlig og villstyrig

oktober 29, 2009 av  
Kategorisert under Meninger

Hva har NAV og en ustyrlig tenåring til felles?. Foto: TV2.Noen reformer lykkes. Andre reformer er aldri ment å lykkes. Mye kan tyde på at staten har et stort problem. NAV er den uregjerlige og villstyrige tenåringen som ingen helt klarer å hanskes med.

Da blir det selvfølgelig problemer og det har vært påpekt en rekke ganger før.

En som ble til to

Før var det sosialkontor og trygdekontor. Riktignok så samarbeidet ikke disse etatene seg imellom i særlig grad og da som nå, så ble brukerne ofte behandlet som kasteballer. Men forskjellen var at de fikk hjelp den gangen. Det er ikke alltid like selvsagt nå. Først het det Aetat og fokuset var på jobb, jobbformidling og målet var å få ned køen av arbeidsledige.

Så kom det en ny vind av effektivisering, velferd, sammenslåinger og alt ble straks mye mer komplisert. Saksbehandlerne ble skjermet eller fjernet, ansvarsfraskrivelsen ble til arbeidsbeskrivelse og arbeidslinje. Hjelpen var plutselig som en broket tur opp fjellheimen. Uten noe sikkerhet eller garantier i bunnen.

Gjengangeren

Stikkordssøk eller et enkelt nyhetssøk viser at temaet NAV har blitt til den altfor så omtalte gjengangeren. Nesten som foreldremøtene, bekymringssamtalene eller uttallige besøk på rektors kontor for den ustyrlige tenåringen. Reformen var nok i beste mening, men den kom så altfor tidlig og har blitt forandret for mange ganger. Ansatte har ikke fått tilstrekkelig opplæring, de sykmelder seg, køene vokser og frister blir ikke overholdt.

På 1-2-3 har man skapt en ond sirkel som hverken NAV selv eller regjeringen til nå har klart å løse. FrPs partileder Siv Jensen har gjentatt brummet i mediene og vil ha NAV-sjefen fjernet. Kanskje man heller skulle se på selve ordningen og innse at den ikke virker?

De ubehagelige fakta

Så bastet og bundet. Foto: SXC.Det pekes på at mediene kan ha vært med på å skape mye negativitet rundt NAV-reformen. Det blir altfor enkelt og ingenting løses ved å fraskrive seg ansvar og ikke være villig til å se de ubehagelige faktaene i hvitøyet. Misnøyen er voksende blant brukerne og tilliten til etaten er synkende.

De lange køene som bare vokser, urimelig lang ventetid som i seg selv skaper problemer, overskrideler, gjentatt internt rot og flere svært grove overtramp er som bensin på et allerede ulmende bål.

I 2013 skal reformen evalueres. Det er for lenge å vente. Innen da er mange blitt syke, liv som kunne ha blitt bedre er ødelagt og økningen av trygdesaker vil ha eksplodert til himmels. Fordi staten ikke takler rebelske gjengangere og samtalene på «rektors kontor» ikke fører frem.

Kommentar: Hva gjør man så da? Nå fryktes det full NAV-krise. En gjennoppretting av gamle etater er det lureste skrittet regjeringen kan ta. Med en fellesplattform på samarbeid der brukerne har høyeste prioritert. Det er ikke uten grunn at det enkleste ofte har vist seg å være det beste.

Publisert  29.10.2009, 19:30
Oppdatert 29.10.2009, 19:40

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.