15.05.2021

I min egen stue

november 9, 2009 av  
Kategorisert under Personlig

En mulig het politisk potet. Foto: SXC.Debatten rundt datalagringdirektivet raser videre. Nye standpunkter, bastante meninger, kommentarer og litt forsvarstale. Temaet engasjerer og en endelig avgjørelse finner neppe sted før tidligst i 2010. Snakker vi om en glovarm politisk potet her?

Siden forrige artikkel om temaet har det skjedd litt.

Grensesetting

Skillene mellom for eksempel The Pirate Bay saken i Stockholm og Telenors rettssak om samme tema i Asker og Bærum Tingrett, er egentlig til forveksling ganske like. Samtidig er de like ulike som natt og dag. Ihvertfall om man ser på utfallet av sakene. Igjen kan man trekke en videre paralell til datalagringsdirektivet og debatten rundt dette. Felles er det at dette handler om grensesetting.

Hvor skal egentlig grensen gå for jakten på fildelerne? Hva med terrorister og pedofile? Eller hva med de som driver med skattesnusk og vinningskriminalitet? Og hva så med deg og meg som tilfeldigvis befinner oss midt i den digitale skuddlinjen? Er overvåkning til enhver tid den eneste løsningen?

Billige poenger

Jeg er ikke videre imponert over Helga Pedersen retorikk da dette (igjen) baseres på barnemisbruk, altså pedofili og kriminalitetbekjempelse. For all del, jeg tar ikke lett på dette. Men det er en liten brøkdel av hva et slikt direktiv vil få å si. Som tidligere poengtert, så blir som å innføre en totalløsning som bare vil dekke noe. Dessuten vil overvåkning dekke mye mer enn skjellig grunn til mistanke.

Har du først fått et øye på deg, så vil det ikke slippe deg av synet sånn uten videre. Dette burde være ganske opplagt og opplyst om nå. Jeg godtar heller ikke Kripos sitt «bare må ha det» argument sånn uten videre. Men overvåkningstradisjonene i enkelte kretser er dype og det påvirker objektiviteten også.

Beskyttelse og kontroll

Ville du hatt dette i stuen din? Foto: Colourbox.Det høres egentlig ganske så behagelig ut. Noen passer alltid på deg og vokter dine skritt. Skulle du være litt glemsk en dag, så vil systemet alltids kunne bistå deg. På sin egen og litt spesielle måte. Låter det som musikk i dine ører?  Til et viss punkt hadde det nok gått an for de fleste. Men det var igjen dette med disse grensene da og ikke minst privatlivet. Altså i min egen stue.

Et overvåkningskamera der eller andre steder vil ikke være noe garanti for beskyttelse. Kontroll derimot, etter en god gammel DDR-modell vil det nok være ja. Å erstatte mistanke og etterforskning med betingelsesløs overvåkning er nok en enkel løsning. Men ikke særlig gjennomtenkt eller god på noen måte.

Det er en fin måte å fortelle deg rett i fleisen at du ikke har tillit og derfor skal du følges 24/7/365. Noen grunn trengs ikke, så lenge du oppfattes som en trussel på den ene eller andre måten. Hvorfor ikke bare kalle en spade for en spade?

Publisert  09.11.2009, 18:00
Oppdatert 12.11.2009, 03:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.