15.05.2021

Film i nyere tider

november 27, 2009 av  
Kategorisert under Kultur

Nye tider og ny teknologi. Foto: Colourbox.Det har vært skrevet side opp og ned om nedlastning og underholdningsbransjens sviende milliardtap. Hvordan står det egentlig til i filmens verden? Og er det fortsatt liv laga for filmdistriubsjonen og utleie av film i 2009?

I artikkelen skal jeg ta en nærmere titt på dette.

Nye formater og kanaler

Fordums teknologi. Foto: SXC.Helt siden slutten av 1990-tallet så har filmens hverdag i Norge og i verden forøvrig forandret seg radikalt. Du trenger ikke gå lenger tilbake enn til 70 og 80 tallet hvor videokioskene og videobutikkene dominerte. Her kunne man leie seg film, få seg en pølsebit og slå av en prat. Kultur på gamlemåten. Det var den gangen hvor Betakassetter og VHS-båndene var greia.

Så kom DVD og 90 årene for fullt. Det markerte et tydelig skille på flere måter. Ikke bare ble kvaliteten på film bedre, men det gjorde også formatet lettere. Interessen for film økte og kinobesøkene gikk rett til væres. Samtidig ble pc og internett en ny del av vår nye hverdag.

Videokioskene og videobutikkene begynte å merke dette. Omsetningen var ikke som før og rett rundt hjørnet lurte ny teknologi og nye løsninger i stadig rivende utvikling. Dårlig nytt for en bransje som baserte seg på en gammel tid og gamle kanaler. De nye tidene og kanalene hadde tatt over.

Det store fallet

Det var ensbetydende med en dramatisk omveltning for filmdistributører og filmforhandlere. I den nyere tid har internett, og fildeling gjennom ulike nettsteder og torrentklienter tatt over. Nye som gamle tv-serier og filmer er i praksis bare et tasteklikk unna. Hva betyr dette for utleie av videofilm i Norge? Helt konkret så har dette vært ensbetydende med en dramatisk nedgang og stengning av butikker.

Tallene tar ikke feil, de viser at leiefilmsalget stuper og kjøpesalget stiger. Godt hjulpet av en finanskrise og lavere priser så kjøper Ola og Kari Nordmann mer film enn noensinne. Mens en bransje fra eldre tid lider og bensinstasjonene tar over restene fra de mange konkursboene.

Nye medier

Hvem er synderne og hvor gikk det galt hen? Mye kan man nok tilskrive nedlastning og fildeling. Men ikke alt. At utleie på film har blitt redusert til et storkioskfenomen er først og fremst resultat av tidsalderen vi lever i. Nye medier har tatt over og et mer samlet filmtilbud gjelder. Med Get og Canal Digital sine bokser kan man ta opp filmer, sette på pause og spole over reklame. Mye av årsaken ligger her.

Dessuten er det lettere enn noensinne å få tak i film. På internett gjennom ulike onlinetjenester. Lovlig som ulovlig. Når det skal sies så er nok ikke tidene over for leiefilm. Et marked vil det alltid være, men det gjelder å omstille seg. Sjappa på hjørnet forsvinner nok, men film vil alltid finnes i ulike formater.

Publisert  27.11.2009, 16:30
Oppdatert 28.11.2009, 09:05

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.