15.05.2021

Alkoholens makt

november 29, 2009 av  
Kategorisert under Webarkivet

Din klamme venn og uvenn. Foto: SXC.Den er der hver uke. Du bruker eller misbruker den. Etter jobb, til fest eller for å holde en avhengighet ved hevd. Alkoholen, din klamme følgesvenn i tykt eller tynt. Til lykke og like ofte til ulykke for deg selv som mange andre.

Hvorfor har alkohol slik makt på så mange av oss og må det virkelig være slik?

Fyll og gamle uvaner

Fyll er vane som uvane. Foto: Colourbox.Alkohol har alltid vært tilstede i en eller annen form siden tidenes morgen. Her hjemme så må vi tilbake til vikingetiden på 800 tallet for å finne de første skildringene om utstrakt bruk av alkohol. Fyll og manglende drikkevaner er vel mer riktig å si, ettersom vi pr dags dato ikke har noen drikkekultur i Norge. Den er nedarvet over 1000 år gjennom våre forferdre.

Hver uke drikker vi. Gjerne mye også. Det skal avreageres etter skole, jobb eller hard uke som arbeidsløs, trygdet eller preget av livets hårde gang. Man skal feste, utagere og slippe seg løs. Bli full og det gjerne så fortest mulig også. Fyll og gamle uvaner som du har hatt lenge og ikke tenker gi slipp på heller.

Dråpenes makt

Hvorfor er alkohol et såpass avhengighetsskapende rusmiddel for mange? En ting er at det er like vanlig som mat, lett tilgjengelig, det er forventet at man skal drikke (gruppepresset) og en tradisjon som går fra generasjon til generasjon. Dog uten at man har tatt seg bryet til å fortelle om effekten og virkningene som oftest.

Dette finner man selv ut dagen derpå, hvor hodet er stort som globusen selv, etter en hard natt på doen med fyllenervene tykt utenpå. «Jeg skal aldri drikke igjen, dette var fælt»?

Hørt den før? Javisst. Det har jeg og opplevd dette også. Greit å prøve, men er dette virkelig noe å trakte sånn etter? Mange vil si nei og jeg forstår dem godt. Dråpene har makt fordi det hele tiden finnes rundt oss.

Opplysning og måtehold

På barne eller ungdomsskolen så snakkes det knapt om alkohol og med mindre mor og far eller bestemor eller bestefar opplyser om det, så man finne ut av dette selv. Hvorfor er ikke alkoholopplysning obligatorisk sammen med folkeskikk på skolen? Det har jeg mang en gang lurt på. Opplsyning som kunne gitt mange et bredre bilde av hva alkohol er og hvordan den fungerer i praksis.

Jeg mener bestemt at dette dreier seg om å skape holdninger, bevisstgjøre og lære barn som ungdom at det går an å nyte alkohol med måte. Her burde skolen som foreldrene ta sin del av ansvaret og skape en forståelse for at måtehold gir gode vaner. Det gjelder ikke bare for alkohol,men for alt annet i samfunnet.

Kultur vs ukultur

Ukulturen som koster samfunnet dyrt. Foto: Colourbox.For å skape en kultur så må man forstå kulturens prinsipper også. Jeg skal ikke være noen formynder og fortelle folk hva de skal gjøre. Dette må de finne ut av selv. Men når folks vaner og uvaner går utover andre mennesker, så må man sette ned foten og si ifra. Realiteten idag er at hver eneste uke og helg så blir det bråk, konflikter og voldsbruk som følge av alkohol.

Dette er en ukultur som blir stadig mer opplagt og som begynner å koste samfunnet vårt store summer. Kultur handler om å skape noe, ha det gøy eller oppleve ting sammen med andre. Sjikane, trusler, vold eller utagerende oppførsel har ingenting med kultur å gjøre.

Kommentar: Politikere og eksperter ønsker innstramninger på alkoholbruken. Jeg synes dette på mange måter er leit, men ser nødvendigheten. Noens manglende forstand, fornuft og måtehold ødelegger for alle andre. Vi har behov for å bli opplyst. Om alkoholens virkninger og bivirkninger.

Publisert  29.11.2009, 12:45
Oppdatert 29.11.2009, 12:49

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarer

4 tilbakemeldinger til “Alkoholens makt”
 1. Lise Yvonne sier:

  Det er en fryd å lese det du skriver Tommy, jeg koser meg når jeg oppdager at folk kan norsk, riktig ortografi. Ja, de drikkevanene til folk er noe jeg kjenner til godt. Levde jo med en i 18 år, som ikke holdt seg til helgene men har man mye penger, ja så kan en drikke hver dag hvilket han gjorde.

  Jeg er ikke total avholdsmenneske selv, men har da styring på det jeg inntar en gang eller to hvert halvår. Alkohol er roten til mye vold, skilsmisser og sykdommer, ja mye mer. Jeg kan skrive mange sider om dette etter å ha levd med en alkoholiker i 18 år, dette er nå 25 år siden, men jeg har det lagret i hodet framdeles.

 2. TT sier:

  Tusen takk for det Lise. Drikkevanene til nordmenn er noe for seg selv med negativt fortegn foran. Se bare på en serie som Charterfeber hvor de spiller på hvordan «Ola dunk» oppfører seg i syden. Får en flau smak i munnen.

  Er heller ikke noe totalt avholdsmenneske, men liker heller å drikke for å kose meg og ha det gøy. Nytelsesdelen. Jeg skulle ønske flere i Norge hadde hatt et langt mer avslappet og nytelsesbelagt forhold til alkohol.

  Det hadde garantert slått ut positivt på alle statistikker som måler alkoholkonsumet og de konsekvensene det gir til enhver tid.

 3. VampBea sier:

  Det er vel slik at det ofte starter med at alkoholen er gøy, deretter går det kanskje lengre.. man vil ha det gøy oftere og når alkoholen gjør ting mer morsomt, så drikker man kanskje mer nettopp pga dette? Folk får gjerne drikke, men selv er jeg avholdsmenneske. Om folk rundt meg skal drikke, så setter jeg da mest pris på at de drikker med måte. Jeg vokste opp med alkohol i familien som førte til mye bråk, krangler og uro og hvor flaska var viktigere enn menneskene rundt en. Det var en mindre morsom tid i min barndom husker jeg.

  Anyway, god artikkel :)

 4. TT sier:

  Jeg tror som deg at det begynner med moro og «kom igjen, ta deg en drink/øl» og derfra fortsetter det. Alkohol kan virke morsomt fordi man slipper seg mer løs og sier-gjør ting man normalt ikke ville gjort eller sagt.

  Altså, man mister litt hemninger. Jeg setter også pris på om de rundt meg drikker og oppfører seg med måte. Uansett om jeg har drukket selv eller ikke.

  Har også hatt mange mindre morsomme barndoms og ungdomsopplevelser fordi folk rundt meg har hatt et heller unormalt og løssluppent forhold til alkohol. Heldigvis har det blitt en styrke og kunnskap rikerere enn frykt og forbannelse.

  Tusen takk. :)

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.