29.03.2024

Lommeboken avgjør

desember 27, 2009 av  
Kategorisert under Meninger

Pengene avgjør, ikke lojaliteten. Foto: SXC.Vi handler som aldri før. Julehandel, hverdagshandel eller for eksempel litt grensehandling. Mange mener det er illojalt mot den norske handelstanden. Men har man spurt seg selv om hvorfor grensehandelen fortsatt øker i vekst og lever i aller beste velgående?

Stat, styre og kommunene sitter nemlig selv på svaret: avgifter som øker.

Øyner muligheter

Handleparadis? For mange, ja. Foto: SXC.Artikkelen kunne allerede ha sluttet her, for det virker så opplagt. Jeg har tidligere forsøkt på å forklare dette. Men skal ta dette ett steg videre. I det gamle ville vesten så hadde man sine gullgravere som øynet håp og muligheter. Lenge før det igjen, var det korsfarere og eventyrere som kom over gull og glitter med store G`er. Mennesker har alltid sett mulighetenes øyeblikk.

Med finankrisen lurende i bakevja og varsel om at prisene på tobakk og alkohol vil øke fra nyttår, så er valget enkelt for mange. Vi valfarter til svenskegrensen som aldri før. Ikke bare fra Østlandet, men fra hele landet. Trenden er ikke bare vedvarende, den er økende.

Dårlig butikk

Det er naturligvis ikke bra at den norske varehandelen blir skadelidende som følge av økt svenskehandel. Men man må gå inn i sakens kjerne og se på den økonomiske biten. Herr og fru hvermansen tenker kun på økonomi og lar lommeboken stå for handlingen, i ordets rette forstand. Dette burde stat og kommune ha forstått til nå, men komatosen henger fortsatt tykt over deler av Løvebakken. I takt og stil med frostrøyken ute.

Regjeringen har to år på rad økt prisene på alkohol og tobakk. Dette vel vitende om at prisnivået på mat fra før av er høyt. Det er som å be om trøbbel, noe de gjør og ergo får også. Som igjen rammer egen økonomi. Dårlig butikk fra de som burde drive forretningene på en skikkelig måte.

Hvilken lojalitet?

Det er så lett å si at en slik fremferd er en illojal handling av forbrukerne. Kilden er den samme som aldri har forstått hva økende sosiale forskjeller gjør i praksis. Men igjen så gjenspeiler dette seg i bevisstløsheten som synes å finnes i deler av næringspolitikken og i politikken generelt. Kan noen se å vekke opp de som sover i den dypeste tornerosesøvnen?

Norske forbrukere er ikke lojale. Har man dårlig råd eller vil ha mer for pengene, så drar man enkelt og greit til Sverige eller Tyskland. Du får mer for pengene og det strekker til i det lengre løp. Logikken er enkel nok, så enkel at den ikke blir forstått på det jevne.

Kommentar: Bill merk: intelligent norsk næringspolitikk søkes. Send din søknad til Stortinget og ta samtidig med den største kirkeklokken du klarer å bære. La dem våkne og lære de enkel mattematikk. Det trengs så sårt.

Publisert  27.12.2009, 10:15
Oppdatert 27.12.2009, 10:20

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!



Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.