15.05.2021

Mine politiske bekymringer

januar 17, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Politiske bekymringer. Foto: Colourbox.Det er mye som er bra med Norge. Levestandarden, bostandarden og hvordan samfunnet er lagt opp. Å bo og leve i et rikt og velsignet land er ikke alle forunt. Men det er endel ting som ikke er så bra, spesielt politisk sett.  Det er en kilde til litt uro og bekymringer.

Artikkelen skal handle litt om akkurat dette.

Lite handlekraft

Hva skjedde med handlekraften? Foto: Colourbox.Dagbladet friskmeldte nylig NAV og jeg ironiserte dette litt igår. Men det er litt mer enn spøk for mange mennesker og mang en gang har jeg tatt opp dette tilfellet. Fordi dette handler om litt mer enn en reform som er vanskelig eller mislykket. Jeg kan til dels være enig i det Valgerd skriver i sin bloggartikkel, at man vanskelig kan gjøre alle fornøyde.

Det må allikevel alltid være et mål at man dekker et stort tverrsnitt av befolkningen og etaten har på langt nær gjort jobben sin godt nok. Når brukernes erfaringer kolliderer så tydelig med det NAV-direktør Tor Saglie selv sier, så trenger man ikke være høyskoleutdannet for å forstå at det er noe som ikke stemmer.

Bak står rådville regjeringspolitikere og deres statsråder, som kvier seg for å ta tak i denne aktuelle saken. Jeg tror hverken de kan, vil, tør eller har handlekraften til det. Det er i seg selv svært bekymringsfullt.

Luftforurensningen

Kuldeperioden som mange har klaget sin nød over, har også avslørt endel urovekkende tegn. Bergen, Oslo og flere norske byer har hatt skyhøye verdier av luftforurensning. Vi snakker da om giftskyer og lag av smog som et teppe over byene. Vakkert, men samtidig farlig og svært illevarslende. I Bergen ble det så ille at halve bilparken måtte stå nylig og hastevedtak ble innført.

Lærte man noe av dette? Jeg tror personlig ikke det. Til nå har nemlig lavutsslippsamfunnet, grønn fremtid, mer kollektivtrafikk, miljøtiltak mot forurensning og mindre bruk av bil kokt bort i prat og uenigheter. Hva må til for at det skal synke inn og man skal forstå at kollektivtrafikk må satses på nå?

Helse og alderdom

Alderdommen kan være tøff for mange. Foto: Colourbox.Politikernes manglende handlekraft kommer tydelig til syne når man beveger seg innpå de litt mer kompliserte temaene. Helsepolitikk og alderdom for eksempel. Flere blir eldre og en stor eldrebølge er ventet de neste årene. Det kommer visst som et sjokk på regjeringen, enda de har visst om dette i åresvis allerede. Blir det ikke tatt seriøst nok?

Jeg tror ikke det. Alders og sykehjem forfaller og de eldre behandles på en særdeles nedverdigende måte. Dårlig økonomi og underbemanning oppgis gang på gang som grunn. Feilprioritering av øremerkede midler og systematisk rot skremmer vekk arbeidskraften er den reelle sannheten.

Hvordan forklares dette? Jo, det unnskyldes med at dette har tatt mer tid enn planlagt og vist seg å være mer krevende enn beregnet. Hva med å droppe bortforklaringene? Dette blir ikke prioritert og vi har altfor få gode politikere som skjønner viktigheten av å behandle mennesker med likeverd og respekt.

Kynisme

Sykelønn og sykefravær har også gått igjen som godt debattert tema siden før jul ifjor. Til å begynne med så var dette ganske interessant. Nå oppleves det bare som drøvtygging og en hvilepute for å komme seg unna det reelle problemet. Pekefingerne rettes mot de syke og da gjerne kronisk syke som er langtidssykemeldte. Advarslene, mishagsytringene og formaninger om dårlig arbeidsmoral er dagligkost blitt.

Først og fremst så handler dette om kynismen som rår og forakten for likeverd og menneskeverd. Idag er det andre spilleregler som gjelder. Sorteringssamfunnet. Regjeringspolitikere og selv statsministeren bidrar til dette. Det er de som står bak det råkjøret mediene driver mot syke og samfunnets svakeste.

Kommentar: Kort oppsummert så har vi altfor få virkelige gode, handlekraftige og hjertevarme politikere som virkelig er der for deg og meg. Det gjør at jeg er svært bekymret for fremtiden i norsk politikk. Regn også med å måtte slåss for rettighetene dine i fremtiden. Kommer sparekniven så kan de være truet.

Publisert  17.01.2010, 17:00
Oppdatert 17.01.2010, 18:45

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.