18.04.2024

Når naturen sier ifra

mars 2, 2010 av  
Kategorisert under Webarkivet

Naturen rydder opp på sitt vis. Foto: Colourbox.Naturen har sin egen måte å si ifra og rydde opp på. 2010 er ikke mer enn inne i dag 61. Allikevel har vi allerede opplevd kraftig uvær, flere kraftige jordskjelv, flodbølger og stadige jordskred. Alt dette har krevd en masse menneskeliv.

Går tankene dine mot et 2012 scenario? Isåfall, glem det.

Ny syklus

Mye er skrevet og sagt om klimaet. Jeg har sagt mitt og blitt kalt naiv og dum. Bekymringer eller ei, det er ikke apokalypse vi snakker om. Men derimot en brytningstid eller syklus, for å være vitenskapelig. Planeten er nå mer levende enn noensinne før. Det får vi merke i form av uvær, jordskred, flom, oversømmelser og kraftige jordskjelv.

Samtidig har denne vinteren også vært kaldere enn på 150 år og Europa som USA har fått føle det godt på kroppen. Vi er inne i en ny syklus med en kaldere og noget mer ustabil planet. Når naturen sier ifra så får det konsekvenser for alle.

Voldsomme krefter

Jordskjelvene blir hyppigere. Foto: SXC.Carola snakket om bibelske proporsjoner. Jeg skal dog la det bli med dette. Derimot er det å konstatere at naturens krefter er voldsomme og har allerede herjet godt fra seg, tidlig i det nye året. Haiti, Madeira, Chile og flodbølger som har truffet Japan og Hawaii er bevisene på dette. Selv Danmark har fått føling med moder jord og hadde nylig et jordskjelv på 4.0 richters.

Naturen minner oss gang på gang hvem vi er og hvor små vi som menneskehet er. Hele byer, land og svært så sårbare infrastrukturer kan ødelegges iløpet av minutter. Det burde få en og enhver av oss til å tenke seg litt om. Neste gang kan det være vår tur.

Hvorfor og hva?

Hvorfor skjer dette og hva er årsaken? Først og fremst går det på måten planeten og ressursene brukes på. Hvilket bringer oss tilbake til klimaproblematikken og miljøbekymringene. Vår egen miljøvernminister tror ei på noe bindende klimaavtale i årets møte i Mexico. Det gjenspeiler seg i hele situasjonsbilde. Vi ser ikke ut til å ville forstå at vår feildisponeringer er iferd med å koste oss alt.

Været blir mer ekstremt, naturkatastrofene blir hyppigere og antall mennesker som må bøte med livet øker. Det som skjer oppå planeten påvirker også det som skjer inni. Når disse to faktorene spiller inn sammen så blir omfanget stort og voldsomt. Desverre.

Kommentarer: Er dette menneskeskapt? Har vi skyld i det? Svaret er både ja og nei. En god begynnelse er ihvertfall å ta bedre vare på klimaet og slutte med rovdriften av jordsmonnet. Naturkreftene i seg selv, lever sitt eget liv. Vi må bare henge med, overleve og ta lærdom av det som skjer.

Publisert  02.03.2010, 07:00
Oppdatert 02.03.2010, 07:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!



Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.