15.05.2021

Sett foten ned for NAV

april 29, 2010 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

De som har lite trenger så mye mer. Foto: Colourbox.Stadige nye saker, nye grove overtramp og en etat som ikke lenger greier å skjule at de er dysfunksjonelle. Det er NAVs bitre realitet. Regjeringen har skapt et mangehodet troll som aldri skulle hatt livets rett overhodet. Hvordan bekjemper man et slikt uvesen?

Brukerne har forlengst gått lei og nå har også NAV gått på en skikkelig smell.

Lærer ikke

Du stanger og stanger i NAVs murvegg. Foto: SXC.Så mang en gang har jeg skrevet om NAV for å sette fokus på regjeringens vanstyrte etat som nærmest oppfører seg som et sprell levende troll. I en tid og i et samfunn der det ikke er noen plass for levninger som gjør ting vondere enn hva meningen er. Navnet kan skjemme en og det som burde stått for den norske Arbeids- og velferdsforvaltningen står for noe helt annet.

Tungrådd byråkrati, useriøse saksbehandlere, ansatte som ikke behersker norsk, lovbrudd over en lav sko, regelrett løgn, trenering saker og regelrett rasisme i praksis er ting jeg har observert. Dissee er bevitnet med mine egen øyne og går igjen for denne etaten som jeg tror hverken makter eller vil lære av sine egne feil.

Skyr intet

Det er trist å måtte si dette, men følelsen man gjengs sitter med er at NAV er et produkt av en regjering som ikke kan eller vil ha  til hensikt å opptre hederlig ovenfor folk. En ressurssterk kvinne som sliter med sine ting måtte til for å avsløre NAV. Bare dager etter at samme etat gikk på en kjempesmell i retten. Noe jeg synes er gledelig, for det var på høy tid også.

Desverre vil jeg si, så har det vist seg at dette murveggesbyråkratiet ikke skyr noen midler. Gjentatte tilfeller viser at de avslår å hjelpe mennesker som trenger hjelp, mens feilutbetalingene florerer, dømmekraften er mer sviktende enn en synkende Titanic og evnen til å rydde opp? Glem det. Helt.

Om dette er for å spare penger eller om det ligger andre og langt mer illevarslende motiv vites ikke. Ennå. Jeg ville ihvertfall ikke satt penger på det motsatte.

Ta ansvar

Det er verdt å merke seg at Høyres Sylvi Graham sier at brukerne ikke skal måtte være sine egne advokater. Men de har ingen andre valg. Alternativet er å stå der uten noenting. Husker noen saken med den gamle mannen i Bærum som frøs ihjel i julen? NAV er faktisk villig til å la det gå så langt. Mange mennesker der ute kan være førstehåndsvitne på dette.

Oposisjonspartiene bør slutte å komme med dårlige råd og fare med prat. Hva med å heller stille klare krav til regjeringen og i ytterste fall mistillitsforslag? Hvem er villig til å tale de som har minst og trenger mest sin sak? Hvem? Noen som helst. Bill merk (nok en gang): hjertevarme og seriøse politikere søkes.

Kommentar: Det er på tide å sette ned foten for NAV. Nå er det nok. Om nødvendig så må den knuses helt.
Et NAV-ombud er ytterst nødvendig. Men mest av alt så målrettede tiltake settes inn. Ikke snakk mer, bare gjør det.

Publisert  29.04.2010, 20:00
Oppdatert 29.04.2010, 20:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.