18.05.2021

Det triste vitnet

juni 11, 2010 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

Nå Avslår Vi (igjen). Foto: TV2.Jeg kunne vel snart ha skrevet en bok om fenomenet og uvesenet NAV. Etaten de flest vet om eller har en opplevelse eller historie med. Hva er statusen når vi skriver 11. juni 2010 og hva er det denne gangen da? Et vitne forteller.

Fra del II av den byråkratiske murveggen. På avdeling Furuset.

Lovbrudd

Det er ikke første gang jeg er i et ærende som vitne på dette kontoret og heller ikke siste gang. Noe som slår meg hver gang på dette kontoret er rådløsheten, lovløsheten og segregeringen som foregår rett foran mine øynene. Saksbehandlere virrer rundt, atmosfæren er til å kveles og det finnes ingen struktur her. Dette er en historie om en venn av meg som har krav på hjelp, men som ikke får det.

En saksbehandler med kroniske latteranfall, stønader på alt fra ni kroner til 888 kroner som er langt under lovlig satt sosialnorm er det min venn blir avspist. Jeg ser hvordan dette tar på og gradvis knekker sammen et menneske jeg er glad i og så gjerne vil hjelpe. Men det lar seg til nå ei gjøre fordi NAV bryter loven.

Forverret

Situasjonen for brukerne av NAV har blitt forverret og dette tilfellet er ikke det eneste i sitt slag. Mørketallene er nok store fra regjeringens mest mislykkede og vanstyrte misfoster av en etat noensinne. Mennesker som allerede sliter tungt og desperat trenger hjelp opplever en kald skulder og blir ofre for «egne regnestykker», lang saksbehandling, manglende kommunikasjon og samhandling.

Mange av saksbehandlerne kan hverken norsk på en tilfredsstillende måte eller nivå og sosialloven kjenner de ihvertfall ikke. Klienter møter «vet ikke» til svar og opplever rasisme, forskjellsbehandling, løgner og gloser av typen: bruk husleiepengene først, kom tilbake senere, vi kan ikke garantere deg noe mer hjelp.

Uakseptabelt

NAV trekker folk ned i sølen. Foto: SXC.Dette er så drøyt og uakseptabelt at jeg vanskelig finner ord for å forklare det. Har NAV virkelig lov til å operere med egne regnestykker og ikke gi sine klienter under sosialnormen? Har vi ikke klare regler som sier at alle skal ha sosialhjelp og tak over hodet? Personlig mistenker jeg det lokale NAV-kontoret for å tro at de er hevet over norsk lov.

Ansvarlige finnes her og de burde stilles til vegg for ansvarsfraskrivelse, lovbrudd og burde i beste fall miste sine jobber. I mindre mildt fall så bør de fengsles. Min venn sliter tungt og vet ikke engang om husleien for denne måneden blir betalt. Slikt skal bare ikke skje i Norge anno 2010.

Kommentar: Men det skjer fordi regjeringen lar være å gjøre noe med NAV og ingen stilles til ansvar for sine forsømmelser. Samtidig blir fattige og ressurssvake enda fattigere og har ingen livskvalitet. I et land som skryter av å ha mer penger på bok enn noensinne før. Det er trist å bevitne dette.

Publisert  11.06.2010, 21:00
Oppdatert 15.06.2010, 06:25

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.