14.05.2021

Kampen for privatliv

november 3, 2009 av  
Kategorisert under Meninger

Privatlivets fred er truet. Foto: SXC.Idag går krefter sammen for å stifte kampanjeorganisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet. Etter en vellykket bloggkampanje i sommer flyttes engasjementet ett hakk opp. En svært viktig og tøff kamp begynner.

Retten til eget privatliv og definisjonen av til nå uklare grenser.

Vil endre alt

Privatliv? Glem det. Foto: Colourbox.Selve argumentet bak EUs datalagringsdirektiv bedre kjent som EU-direktiv 2006/24/EF, er å kunne lagre datrafikk for å bekjempe kriminalitet og terrorisme. Ikke helt ulikt amerikanernes Patriot act som kom på banen etter 11/9/01.  I prinsippet trenger ikke dette å virke så ille, men virkeligheten er en helt annen. EU-direktivet vil innebære at all  tele og datatrafikk overvåkes.

Med andre ord så vil alle dine bevegelser på internett og telefonbruken registreres. Hvor man er på internett, hvem man sender e-post til og hva som skjer i innboksen din. Telefonen din avlyttes og de søte sms`ene du sender til kjæresten er allerede lest av andre. Dette vil endre alt og ordet privatliv kan du bare glemme.

Feil fokus

En annen ting som er skummelt, er at tilhengerne av datalagringsdirektivet baserer sine argumenter på ting som overhodet ikke har noe med saken å gjøre. Arbeiderpartiet og justisminister Knut Storberget er mer opptatt av å bekjempe spredning av barneporno som er helt på siden av saken. En annen ting som partiet kritiseres for, er tradisjonene for overvåkning.

Som partimedlem er jeg sterkt uenig i mitt eget parti sin fokus som synes å være helt feil her. Selvsagt skal kriminelle handlinger bekjempes. Men til det så trengs et direktiv som ikke invaderer privatlivet til de grader og setter personvernet helt ut av spill.

Det vi trenger er et nasjonalt direktiv som overvåker mistenksom data og teletrafikk. Hvor skjellig mistanke ligger til grunne og ikke overvåkning i seg selv som et grunnprinsipp. Forskjellene er store og av avgjørende betydning.

Kontroll og fornuft

Etterforskning og mistanke til kriminelle aktiviteter vil bli erstattet av overvåkning som ikke ser forskjell på godt eller vondt om datalagringsdirektivet innføres i Norge. Regjeringen som til nå ikke har gjort noe med personvernet eller privatlivets fred, vil ty til enkle løsninger. Fremfor kontroll bygd på lovregulerte prinsipper og fornuft.

Konsekvensene vil som sagt være negative for enhver borgers privatliv og i praksis betyr det at du overvåkes 24/7/365 uten skjellig grunn eller retten til å motsette seg dette. En praksis som vil innby til trakassering og invasjon av den jevne mann og kvinnes hverdagsliv. Et mareritt som kan bli til virkelighet.

Publisert  03.11.2009, 06:40
Oppdatert 09.11.2009, 07:26

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.