15.05.2021

Ute av syne, men ikke sinn

desember 7, 2009 av  
Kategorisert under Meninger

En pinne til besvær. Foto: SXC.Tobakk og alkohol har det til felles at begge er nytelsesmidler og skaper en avhengighet. Det påvirker deg og meg på godt som vondt. Nå vil myndighetene stramme inn på bruken. Et resultat av manglende holdninger og fornuft i bruken?

Alt med måte heter det seg. Iblant går det over stokk og stein. Det får nå sine konsekvenser.

Holdningskampen

Nå skjerpes tonen mot tobakksbruken. Foto: SXC.Det er ingen tvil om at dette handler om en annerledes form for holdningkampanje gjennom en større holdningskamp. Som med alkoholen har tobakk makt og fører årlig til helseskader, dødsfall og store utgifter for samfunnet. Hansken er kastet og fra 1. januar 2010 skal all tobakk selges under disk. Planen og formålet er å gjøre det enklere for folk å kunne stumpe røyken.

Hvorvidt dette vil ha en positiv effekt gjenstår naturligvis å se. Fordi dette først og fremst handler om folks holdninger og vaner (eller uvaner) fremfor noe annet. Derfor er det viktig å skille mellom trender, føringer og tvang. Røykelov og nye regelendringer balanserer på en stram linje. Mellom begrensning og et forbud.

Eget ansvar

Opplysning, strengere lovendringer og mer fokus på hva nytelsesmidler som tobakk og alkohol kan føre til, er forsåvidt en side av saken. Ansvaret vil allikevel ligge hos en og enhver. Tvang eller umyndiggjøring er ingen vei å gå for å få bukt med bruken av tobakk eller snus. Måtehold skapes gjennom bevisstgjøring som må ligge i bunnen for alle kampanjer rettet mot folks vaner og bruken av dem.

Voksne og tenkende mennesker som vil ta seg en blås eller en dram vet hva de vil ha. Behovet for å kunne se på produktet er heller minimal. Derfor vil ikke det å gjemme tobakk under disk fra 2010 kunne nedkjempe gamle vaner. Det vil kun gjøre det litt vanskeligere å få tak i produktet og hindre noen nye målgrupper.

Kommentarer: Jeg mener at opplysning rundt bruk og måtehold av alkohol og tobakk burde være en del av pensumet på skolen. Innfør dette allerede i barneskolen. Å fjerne noe fra synsvinkelen betyr ikke at man derimot glemmer det. Fornuft og ansvar fremfor pekefingre og urimelige forbud som vil virke mot sin hensikt.

Publisert  07.12.2009, 04:00
Oppdatert 07.12.2009, 04:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.