24.09.2021

Bare juks

januar 27, 2010 av  
Kategorisert under Meninger, Moro

Men hvor prisbevisst er du? Foto: Colourbox.Tilbud er bra ikke sant? Kampanjer også? Eller hva med generelt lave priser? Nordmenn er glade i å handle og er salgsdyr fremfor noen andre. Men er vi egentlig så prisbevisste når det kommer til stykket? Og hvor godt sjekker at du prisen på den daglige handleturen?

Matbutikkene gjør det, kjøpesentrene gjør og i det hele tatt: de aller fleste gjør det.

Prisjuks

De jukser og trikser med prisen og så altfor mange av oss går på. Jeg mener at dette enkelt og greit er juks og på grensen til svindel. En annen ting er at dette er så omfattende at det har blitt et reelt problem over hele linjen. Eksemplene på dette er daglige og så mange at det straks bør tas tak i. Advarsler holder ikke, her må det sterkere og tøffere metoder til.

Bøter som tilsvarer en prosentdel av dagsomsetningen, offentlige verstinglister og strenge priskontroller er det eneste som nytter. Å gi handelsstanden pålegg og be om utbedringer er ikke effektivt. Sviende bøter eller stengning av butikker og kjeder derimot, det vil få umiddelbar effekt.

Omfattende system

Prisjuks er et omfattende problem. Foto: Colourbox.Det man dog skal være klar over her, er at det ikke er enkeltbutikkene eller butikksjefen som står bak pristuklingen eller jukset. Derimot så er det jo konsernene og selve butikk-kjedene som er de med ansvaret. Kravet om effektivisering og fullt tempo fører til at misforståelser og en ukultur får lov til å spre seg som ugress i enhver fornuftens hage.

Mange kunde har sagt tydelig ifra. Men så ofte er situasjonen den at man ikke blir trodd eller sett på som en kverrulant. Mens køen vokser bak deg. Like mange er rett og slett ikke prisbevisste nok heller. Lovverket her må endres og kjedene som konsernene må gås nøye etter sømmene når slikt prisjuks avdekkes.

Skjerpede krav

I dagens nettutgave av Dagbladet fremkommer det at Elkjøp og Expert er under lupen for prismanipulering. De er da ikke alene om dette. Men hvem kontrollerer dem og blir de kontrollert overhodet? Burde de i det hele tatt få drive butikk? Og burde ikke kravene og lisensieringen skjerpes? Det kan da ikke være noen tvil at kundene må beskyttes mot kjeder og selskaper som er ute etter å jukse og raske til seg penger de ikke kan ta for en tjeneste.

Jeg savner en krystallklar og tydelig tone ovenfor handelsstanden som pålegger de krav og rutiner som skal følges. Merking av butikker eller kjeder som jukser er noe jeg også synes burde introduseres. Med prøvetid, til de får ryddet opp og ikke lenger driver med prismanipulering eller uetisk handel.

Publisert  27.01.2010, 20:00
Oppdatert 28.01.2010, 04:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.