23.06.2021

Bok 30-07-02-2010

februar 7, 2010 av  
Kategorisert under Personlig

Litt om så meget. Foto: Colourbox.Samefolkets dag, hysteri i det vide og brede, Danmark, juks og fanteri, turister totalt blottet for vett og enkle gleder. Helgen oppsummeres frittalende, hulter til bulter og i rekkefølgen som passer seg best.

Og ganske så riktig, alt kan slettes ikke sammenlignes.

Fredagen hoppet jeg glatt over, men torsdagn kan fint leses her. Lørdagen derimot er litt som meg for tiden, slapp, rask, rolig, døgnvill, hurtig og sånn passe slepen i kantene. Jeg brukte den for det meste til å hvile og pusle med med nettsidene. Gamle artikler har blitt tilpasset til det nye webutseende. Dagens mest omtalte begivenhet er nok Melodi Grand Prix. Nåvel, jeg greier ikke eller gidder ikke å engasjere meg.

Derimot så gledet det meg at Liverpool viste hvem som var best på Merseyside. Nå er fjerdeplassen innen rekkevidde. Slikt lyser opp en dag som har vært bedagelig og slik jeg akkurat ville at den skulle være. Enkle gleder altså. Jeg har vel fortalt at man er lett å glede? Men ei like like lett at lede.

På en slik dag er det også på plass å gratulere samefolket med sin dag. Mange glemmer at samene faktisk er vår egen urbefolkning, som man slettes ikke alltid har vært like flinke til å ta vare på eller respektere. Arven og historie det er lov å være stolt av derimot. Har ingen problemer med å hylle en gammel kultur, jeg er glad for at fortsatt finnes. Idag er det nok av ting ellers som desverre er blitt vannet ut forlengst.

Det får meg til å tenke på noe en av meg spurte om. Idag har man blitt så redd for å kritisere ting som ikke er bra. Som for eksempel samfunnet vi lever i, skikkene våres, tankegangen eller mentaliteten som råder nå. Hvorfor? Jeg føler akkurat det samme. Ikke vær redd, skriv og si det du føler. Hele tiden. Men vær fornutftig.

Hvilket bringer meg til neste tema, nemlig Danmark. Og jeg har et par ting som skal ut nå. Først så vil jeg si at dere aldri har gjort opp for dere. Å jada, det finnes de av oss som vet så godt at dere stjal og skjendet våre olavsskrin for nær 470 år siden. Dere vanæret og viste noe av vårt helligste total disrespekt. Hvorfor har dere aldri innrømmet dette eller bedt om unnskyldning?

Husk at selvom ting tar sin tid, så må man alltid gjøre opp for seg. Nå er det Danmark sin tur. Følelsene her er blandet, men velger å tilgi og ønsker de lykke til med å komme seg ovenpå. Allikevel, så man gjøre opp for sine synder. Nå er det deres tur, København.

Det er to ting jeg liker veldig dårlig. Det ene er turister som tar seg til rette og oppfører seg så deretter på tur. Hvem kjøper seg egentlig dynamitt og blåser vekk halve fjellsiden når man er på ferie? Jo, turister som må ha sluttet å tenke, gjør det. Helt utrolig og så idiotisk. Gruveselskapene som gjør dette lovlig, hva kan man si om dem? Velg selv et ord og fortell gjerne i kommentarfunksjonen eller her hva akkurat du synes.

Det andre er mennesker som kommer hit for å stjele, svindle, jukse, bedra og skaffe seg masse gjeld man så stikker fra. For meg spiller det ingen rolle om det er fra Sverige som Polen, USA eller Romania. Her må myndighetene ta grep og stille disse landene til ansvar. Da er heller økonomisk hjelp å foretrekke.

Søndagen inneholder ikke de helt store planene. Kveldsmesse, fikse mer på nettsidene og gjøre seg klar til en ny uke hvor masse foto, nye opplevelser, læring og OL venter. Derfor er det helt greit med slappe dager, før man er høyt, lavt og tar livet med et eneste stort svalestup og smil. Det heter seg at livet må leves nå og det er jeg enig i.

Lærdommen jeg har lært denne uken, er at alt det man tar for gitt idag har andre blødd og ofret alt sammen for. Vår første virkelige konge, dine foreldre, dine besteforeldre og deres foreldere og besteforeldre. Tenk på dem, minnes dem og gi dem din ære før du slukker lyset og legger deg ikveld.

Skrevet for Lørdag 06. og Søndag 07. februar 2010.

Publisert  07.02.2010, 03:00
Oppdatert 07.02.2010, 05:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.