15.05.2021

Hjertesmerte

februar 11, 2010 av  
Kategorisert under Hverdagsliv

Kan et hjerte knuses? Foto: Colourbox.Hjertet er kuriøst og samtidig litt skummelt. Hjertet er også ett av menneskets aller viktigste organer. Hvor mye påkjenning tåler egentlig hjertet vårt? Kan man dø av et knust hjerte? Hvordan knuses egentlig hjertet? Dette noe kuriøse temaet har jeg tatt for meg?

I en uke der morsdag, Valentinsdag og bolledag er på èn og samme dag.

Mentalt som fysisk

Sorg kan ta knekken på enhver. Foto: Colourbox.Jeg tenkte faktisk over dette første gang i 12 års alderen, på hvorfor eldre folk dør så fort etter hverandre om den ene av dem døde først. Senest forrige dagen så ble dette diskutert med en venn. Det kan like mye ligge på det vitenskapelige planet som det medisinske. Men en teori er at sorgene og traumene blir så mange når den ene går bort, at den andre blir fysisk syk og dør like etter.

Utsettes menneskekroppen for en stor mental eller fysisk påkjenning, så settes også hjertet under press. Det finnes selvsagt spesielle historier som denne også, men jeg tror bestemt at hjertesmerte hos partneren som blir igjen kan være en kvalifisert dødsårsak.

Sorgreaksjon

Den andre og mer langt gangbare varianten er at sorg kan tynge og gå innpå et menneske isåpass skala at man selv kan få hjerteproblemer i form av for eksemepel hjerteinfarkt. For mange kan dette virke så smått utrolig og nesten ikke til å tro. Men mennesker er vanedyr, det største av dem alle. Å si at man takler store endringer og forandringer iløpet av livet er lett og forbilledlig. Kjenn godt etter nå.

Gjør du virkelig det, helt innerst inne? De færreste liker forandringer i større skala noe særlig. Nettopp fordi i menneskets natur så ligger det at man blir vant til noe og binder opp (u)vaner og skikker til dette. Altså, med andre ord: så skaper man en tradisjon. Blir dette revet opp, kan det være årsak nok.

Kommentar: Ordtaket sier at man skal følge sitt hjerte eller kjenne på sitt hjerte. Ved plutselig tap av en mor, far, bror, søster, kjæreste, kollega eller ektefelle kan sorgen bli stor og smerten deretter. Hjertesmerte eller hjertesorg. Den bør ikke vurderes, ta den heller på alvor. Det kan faktisk redde livet ditt.

Publisert  11.02.2010, 06:00
Oppdatert 11.02.2010, 06:05

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.