15.05.2021

Så unødvendig

februar 12, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Var dette virkelig nødvendig? Foto: Ivar Johansen.Folk trenger et sted å bo og et sted trenger folk som bor. Det kan faktisk oppsummeres så enkelt. Gårdagens harde sammenstøt i Oslo Sentrum har en historie bak seg. Jeg skal titte innom deler av den i denne artikkelen.

Gårdagens sammenstøt kunne vært unngått. Makt er ikke alltid nøkkelen til de gode løsningene.

Mye arbeid

Til tross for at ordet husokkupanter høres veldig negativt ut og oftest forbindes med bråk, uro, problemer og voldsomme demonstrasjoner, så må man se litt bak dette. Hausmania som stridens kjerne omhandler, er gamle nedslitte bygårder som har vært forfalne i åresvis uten at Oslo Kommune har gjort noe til eller fra med dem, før nå.

Bystyrepolitikeren Ivar Johansen takker på sine nettsider husokkupantene i en artikkel for det arbeidet de har gjort med H42 som «slagfeltet» kalles på folkemunne. Disse ungdommene har faktisk vedlikeholdt og fikset på i ubebodde gårder. Det hadde vært på sin plass å takket de for dette, istedenfor å gjøre narr av dem.

Feil fremgangsmåte

Det gikk hardt for seg igår. Foto: TV 2.Istedet så går en byrådsrepresentant ut og kaller disse ungdommene for pøbler og avskum. Selvfølgelig er ikke hærverk, det å sette søppeltønner i brann og å knuse butikkvinduer eller biler bra. Men det er et uttrykk for avmakt, fortvilelse og sinne over dårlig og brutal behandling av kommunen og politiet.

Fremgangsmåten er helt feil. Dette er ungdom og ildsjeler som burde blitt belønnet, fremfor å bli straffet og nå trolig bli fengslet. De burde fått sitt eget sted som de kunne pusset opp, vedlikeholdt og fått oppholde seg på. Så unødig og en dårlig måte å hanskes en situasjon på.

Boligklemmen

Ivar Johansen har også rett når han peker på boligsituasjonen i Oslo nå. Riktignok så er planen å bygge nye studentboliger i H42 området. Boligsøkerne er hundrevis og det å få skaffet seg en permanent bolig er nå alt annet enn enkelt. Særlig når byrådet ikke tenker å forbedre dette med det første heller. Med i bunnen så blir selvsagt gårdagens tumulter enda mer forsterket og sinnet rår.

Nå sendes ungdommene i kø på byens sosialkontor, mens gården mures igjen og riving er det neste skritt. Et vesentlig problem forblir uløst. Menneskeverdet er satt et skritt tilbake og idag er det flammene, kaoset og maktbruken som settes i sentrum. Trist, unødig og akk så uverdig.

Kommentar: Boligklemmen forsvinner ikke, den vil vokse seg mye større. Hva har kommunen tenkt å gjøre med dette? Vil de i det hele tatt foreta seg noe?

Publisert  12.02.2010, 12:30
Oppdatert 14.02.2010, 14:45

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.