23.03.2023

Fortsatt full fres i Flåklypa

desember 4, 2013 av  
Kategorisert under Kultur

Det er lenge siden 1975 og Flåklypa Grand Prix. Filmen jeg har sett flest ganger igjennom tidene og drevet mamma, pappa og tante til det sanne vanvidd minst. Derfor er det svært spesielt å sette seg til rette for en ny Flåklypa film, snaue 18 år senere.

Denne gangen er sesongen flyttet og vi er i en tidsperiode der innbyggerne i den idylliske fjellbygden venter på snø. Masse snø.

En annerledes film

Jul i Flåklypa er definitivt en annerledes film enn klassikeren Flåklypa Grand Prix fra 1975. Enten man er en observant kinogjenger eller ei så har mye skjedd siden det  glade 1970-tallet. I Flåklypa også. Den driftige og tidvis lettere desperate avisredaktøren Frimand Pløsen søker etter snø gjør han lettere manisk, så britisk som en mediemann kan bli og til tyv for anledningen.

Men på en godmodig og litt klønete måte, slik det kan forventes i Caprinos eventyrverden. Reodor Felgen lar seg tilslutt overtale og en ny oppfinnelse settes sammen. Men denne gangen går det litt over styr og da må den trauste gjengen på Flåklypatoppen trå til igjen på selveste julaften.

Det blir full fart med morsomme kommentarer, små hendige ulykker og på to hjul i svingene. Denne gangen er det derimot Ludvig som trår til når det virkelig «er fali» og det er bare morsomt å være vitne til.

Nesten som før

Den trygge, gode og nesten litt løsslupne stemningen er der fortsatt og som en god venn sier: det er ikke noe vold, intimitet eller tull over dette. Her serveres man et godt stykke arbeide med nye animasjoner, nye stemmer og morsom vri på flere klassiske ting. Humoren er den samme og filmen blir ikke utdatert eller mislykket. Heldigvis.

Snertne replikker med litt dårlig skjult sårbarhet, morsom vitsing med mediene, en litt røffere utgave av Solan og den gamle gode Ludvig som er like saktmodig og heltemodig igjen. Man kan bare le og smile hele veien hjem fra kinosalen. Filmen klarer seg godt uten Il tempo Gigante. Det er fortsatt full fres i Flåklypa.

Filmfakta:

Tittel: Jul i Flåklypa
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Medvirkende: Trond Brænne, Trond Høvik, Kari-Ann Grønsund og Kåre Conradi.
Utgivelsesår: 2013
Sjanger: Familiefilm
Nasjonalitet: Norge
Filmens nettsider: IMD profil

Publisert  04.12.2013, 20:00
Oppdatert 11.01.2014, 15:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.