18.10.2021

Kampen inni oss

januar 1, 2010 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

Mobbing må gripes an riktig. Foto: Colourbox.Kampen mot mobbing er feilslått konkluderer TV 2 med idag. Mobbingen øker i omfang og tusenvis av mennesker mobbes årlig i barnehagen, på skolen eller arbeidsplassen.
Har mobbingen kommet ut av kontroll eller ligger svaret nærmere enn vi våger å tro?

Mobbingen er en moralsk epidemi, men svarene og kuren finnes fra før av.

Vår egen fiende

Vår verste fiende er oss selv. Foto: Colourbox.Mennesker har den så lite sjarmerende egenskapen at de kan være sin egen verste fiende. Mentalt, i sinn, tanker og handling. Også her ligger hele nøkkelen og svaret til all mobbingen. Nemlig selvfølelsen. I dagens samfunn så vektlegges ikke denne svært viktige egenskapen på langt nær nok. En ting er oppdragelsen hjemmefra, en helt annen ting er selvfølelsen og hvordan man oppfatter seg selv og andre.

Allerede i barnehagen burde fokuset vært rettet på personlighet og personutvikling. Selvfølelse stimuleres best gjennom stimulering og da snakker vi om lek, læring, sosiale aktiviteter og holdningskapende arbeid. Dette i selv kunne lagt et viktig verdigrunnlag og forebygget mye mobbing allerede fra femårsalderen av.

Felles ansvar

Jeg har ment mye om mobbing, men tror en montessorilærinne har rett når hun sier at vi alle har et felles ansvar. For mobbingen får pågå fordi så mange står å ser på eller lar det passere. Enten det nå være seg lekekamerater, klassekamerater, arbeidskollegaer, familiemedlemmer eller venner. Vi vil nok innerst inne, men lar allikevel være. Akkurat der begås den største feilen av dem alle.

Selv har jeg ikke innsett dette og det gjelder såvisst for så mange andre. Mobbing kan stoppes, men dette krever at den faktisk blir stoppet. Selvom dette kan føre til at det negative fokuset rettes mot akkurat deg.
Står mange nok sammen så vil mye av vitsen med å plage, mobbe eller trakassere noen bli borte.

Det indre slag

Det er inni oss kampen begynner. Foto: Colourbox.Mobbingen begynner altså ikke i barnehagen eller i skolen uten en grunn. All mobbing har sin opprinnelse. I deg og meg, selvom du egentlig ikke mener eller ønsker det. Den ligger latent i ethvert menneske og kan begynne med noe så uskyldig som en kommentar eller grimase. Våre egne verdier, teste grenser og gjøre ting man normalt ikke ville gjøre.

Er ikke selvfølelsen bra, så oppfører man seg heller ikke bra mot andre. Mobbere tyr til mobbing fordi de selv føler seg usikre og har behov for bekreftelse. Dette kan gjøres ved å plukke ut en person, en gruppe eller en sak. Men skal ikke til. Omfanget derimot, det kan bli voldsomt. Om ingen griper inn og setter ned foten.

Publisert 01.01.2010, 01:15
Oppdatert 01.01.2010, 01:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Kommentarer

2 tilbakemeldinger til “Kampen inni oss”
  1. Sigrun sier:

    Det er vel bare et mindretall av mobberne som har lav selvtillit. Tvert imot så har de fleste mobberne høy selvtillit.

  2. TT sier:

    Det er også et av aspektene ved mobbing. Mobber disse menneskene isåfall bare for å teste grenser? Eller er det fordi deres høye selvtillit gjør at de må gå løs på mennesker som har en lav selvfølelse?

    Disse to begrepene er jo vidt forskjellige og begge er nok en nøkkel til hvor all mobbing begynner hen.

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!



Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.