04.03.2024

Det store fallet

januar 21, 2014 av  
Kategorisert under Kultur

Utsvevende natt med alkohol, piller og masse intimitet. Flykapteinen Whip Whitaker setter seg bak flyspakene, mens alle er lykkelig uvitende om hva som er i vente. En snydens kaptein i luften full av sprit og dop må da være veien rett ut i «ulykken»?

Det begynner med en sjarmoffensiv over callinganlegget. Deretter går det med snuten ned.

Utenom det vanlige

Denne flyturen var ikke vanlig og det som gikk galt kunne gikk så galt. Men med en av tidenes mest utrolige og hasardiøse manøvre noensinne (flyet styrtet etter en kombinasjon av opp-ned og sidelengs flygning), så klarer den driftige kapteinen å være helt på dagtid også (som motpol til nattens heltedåder).

Rett etter avgang film er rett uttrykk for denne filmen. Livet, livene og ettermælet preges for det meste av det som skjedde rett etter avgang. Mens fylleangsten snikende dukker opp, møte med sårbare personligheter og et lengre sykehusopphold avsluttes.

Men hadde egentlig fylla og narkorusen skylda? Det virker så opplagt og nesten ferdigdømt. Men kanskje
det ligger mer bak. I mellomtiden går det som nærmest kan kalles en anti-helt i dekning. Alkoholen flyter, dopet inntas og en ung kvinnelig heroist dukker opp som en vandrende advarsel på hvor galt det kan gå.

Veien til en enda mer tvilsom vei lurer ved både hun såvel som kaptein Whitaker. Og det er en del av et moralbilde blant annet Dagbladet har problemer med å forstå. Hvilket kommer klart frem.

Fallet

Hovmod fører alltid til fall og det er ikke bare en flykaptein som er under etterforskning som må innse det. Ingen vil være med at dette er noe annet enn menneskelig svikt. Men så er ikke tilfelle. Flyet datt regelrett fra hverandre, en flyertinne vil ikke innse at det finnes rusproblemer, ansvarsfraskrivelser og risikoer som ties ihjel og glattes over.

Samtidig forberedes det til høring, man baserer kapteinens forsvar på løgnelser og rusproblemene forsøker man å skyve tilside. Uten hell overhodet. De forverres derimot. At en dreven pilot er skrøpelig og har store problemer, er over enhver tvil. Skuffet familie, isolasjon og ensidig fremstilling. Det tilspisser seg.

Fallet var stort for alle. Og samvittigheten innhenter tilslutt Whip Whitaker som sier det alle vet, men ingen egentlig vil høre: han drakk og: flyet datt fra hverandre. Noe ingen fyllekule eller narkotiske substanser i neseborene kan fremskape. Flyselskapet hadde også skyld, men ville ikke innse det. De falt også.

Enkelt og virkelig

Bak enhver årsak er det alltid to sider. Denzel Washington viser igjen hvilken karakterskuespiller han og tar for seg på dekket bord. Når rusen tok slutt kom angeren og ydmykheten. Men den uansvarlige var den mest ansvarlige av dem alle. De ansvarlige ble isteden til de uansvarlige. Følelser? Nei, beundring? Ja.

Ikke bare et bilde for denne filmen, men også historien den er basert på. Begge deler har skjedd og vil skje igjen. Oscar eller ei, dette er en film som får en til å tenke etter og forstå at ikke alltid lønner det seg å komme med forhastede konklusjoner. Velspilt og engasjerende på en rørende måte.

Filmfakta:

Tittel: Flight
Regi: Robert Zemeckis
Medvirkende: Denzel Washington, Don Cheadle, Kelly Reilly, Bruce Greenwood og John Goodman.
Utgivelsesår: 2012
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: USA
Filmens nettsider: F l i g h t

Publisert  21.01.2014, 22:00
Oppdatert 27.01.2014, 00:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.