04.03.2024

Storslått og grusomt

februar 6, 2014 av  
Kategorisert under Kultur

12 Years a slave er en rystende og usminket film. Rett på sak uten filter eller noe om og men. Den sitter i deg under filmen og er i deg når du forlater kinosalen. Temaet er fortsatt ømtåelig og kontroversielt, noe filmens ressigør har fått merke.

Et historisk drama med en grusomhet det er vanskelig for mennesker å forstå 149 år senere.

Sant og virkelighetsnært

Historien i «12 Years A Slave» er basert på en sann historie om Solomon Northrup. En fri, farget mann fra New York som blir skjenket, kidnappet og offer for slaveriet i de amerikanske sørstatene. Den desperate kampen for å komme tilbake til livet og familien får vi være vitne til og føle på kroppen. Takknemlighet, oppreisning og en historie som må fortelles. For kommende generasjoner. Slik at dette ikke skjer igjen.

Lidelse, ondskap, kynisme og et menneskesyn som kan ryste troen på menneskeheten er så sterkt tilstede. Men det er også øyeblikk med uventet godhet, snev av rettferdighet og håp. I skyggen av piskeslagene og kampen for å holde det gående. Både metalt og fysisk.

Håpet

I sitt tolvte år som slave forandres alt. Møtet med en kanadisk slavemotstander skulle komme til å forandre tilværelsen hans helt. Uopprettelig skade var et faktum, men han ga aldri opp og «Platt» viste oss at det var mulig å komme seg ut av ondskapen og den grusomme utnyttelsen av fattige mennesker som var på leting etter et godt og trygt liv. Mens mange ga opp eller mistet livet, beholdt han pågangsmotet.

For skildringen av det grusomme hverdagslivet, hvordan plantasjeeierne gikk frem og ikke minst de menneskelige skildringene.

Chiwetel Ejiofor bruker kroppsspråket, kroppsholdninger og blikk. Vi får møte Benedict Cumberbatchs som en godt oppegående plantasjeeier og hans motstykke Epp (Michael Fassbender) som en langt mer hensynsløs, rå og brutal personlighet som nyter å piske og forgripe seg på sine slaver.

Storslått og enkelt

Ikke bare er filmen storslått, men også enkel på sitt vis og konfronterende. Steve Mc Queen har filmatisert en skildring av en tid som fortsatt den dag idag plager amerikanerne langt inn i folkesjelen. Flere av scenene i filmen er direkte grusomme og man blir nummen i hele kroppen av å se på dette. Skuespillet skinner og det på en naturlig måte.

Hvordan var det mulig? Hvordan kunne det skje? Hvordan kunne amerikanerne godta dette? Hvordan kan mennesker behandle hverandre slik? Alle disse spørsmålene sitter utenpå leppene som små hudfolder og presser frem svar. Svar jeg tror den jevne amerikaner fortsatt kvier seg for å besvare. I 2014.

En effektivt kratfull og gripende film som tvinger frem de vanskelige spørsmålene på svar vi kanskje aldri fullt og helt vil få.

Filmfakta:

Tittel: 12 Years A Slave
Regi: Steve Mc Queen
Medvirkende: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson
Medvirkende: Benedict Cumberbatch og Alfre Woodard
Utgivelsesår: 2013
Sjanger: Historisk drama
Nasjonalitet: England og USA
Filmens nettsider: 12 Years A Slave

Publisert  07.02.2014, 22:00
Oppdatert 13.02.2014, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.