15.05.2021

Lisens, medier og fremtid

november 23, 2009 av  
Kategorisert under Personlig

Tøffe tak i mediebransjen. Foto: SXC.Det er tøffe tak i mediebransjen og 2009 har vært et tøft år i så måte. Vil det bli noe bedring fremover? Kan lisens og betalingsløsninger være redningen for tv-kanaler og avisene i fremtiden? Hele bransjen står ovenfor et veiskille de knapt hadde våget å se for seg.

Sviktende reklameinntekter og store utgifter tvinger frem nytekning og alternativer. Men er det for sent?

Betalte aviser

Er betalte nettaviser løsningen? Foto: SXC.En av de foreslåtte løsningene, er å gjøre nettaviser til betalte aviser. Noe jeg har vært veldig tydelig på tidligere hva jeg synes om. Mediemogulen Rupert Murdoch har nå varslet at mange engelske nettaviser vil bli betal-aviser fra våren 2010. Google er en av de som får skylden og har blitt stemplet som kleptomaner.

Men vil betalingsløsninger være svaret på problemene for de mange avishusene rundt om i verden?

Helt siden 1994 har internett vært allemannseie og betalingsløsninger av denne typen vil tvinge frem en ny tankegang hos mange. Fordi tilgangen ikke lenger vil være fri, men begrenset i noen grad. Akkurat det er en kilde til bekymring for mange. Nytekning er viktig og Murdochs grep fremover kan bli interessante.

Lisens – en redning?

TV-lisensen er moden for endringer. Foto: SXC.Betal din tv-lisens og bli en helt er kampanje man bruker i Sverige. Den begeistrer både der og her hjemme. NRK lar seg naturligvis rive med. Lisens er ingen ny debatt, men jeg har på mange måter snudd i spørsmålet. Det handler om å være og ikke være, men like mye om hvordan det gjøres. Og av hvem. NRK-lisensen fastsettes av stortinget og politikerne. Akkurat der bør det komme en rekke endringer.

Jeg har tro på at TV-lisens både kan være en god ting for NRK som TV2 i den situasjonen bransjen befinner seg i nå. Men rollefordelingen må være bedre. Staten burde opprette et selskap som de kaller Norsk TV og lar disse drive inn lisensen. Med langt bedre og mindre tvangsrelaterte betalingsmodeller.

En statskanal har jeg ingen problemer med. Men at de både er statskanal og innkrever av lisensen blir helt feil. Det er en rolleblanding som er uheldig og her bør regjerinen gjøre endringer. Midlene bør heller brukes til oppgradering av teknisk utstyr og vedlikehold. Gi heller NRK støtte gjennom statsbudsjettet.

Fremtiden

TV-kanalene og avisene har en formidabel utfordring i fremtiden om de skal overleve. Det krever at de tenker nytt, men fordrer også inntekt. Kvalitet er en annen ting som må ta med i betraktningen. Skal disse mediene ta betalt gjennom lisens eller betaling så må de også vise nivå og kvalitet. Det krever en atskillig nivåøkning og mer ressurser enn hva som er tilfelle idag.

Dette er en nøye oppveining som de må være villige til å satse på. Folk er ikke lenger villig til å betale for hva som helst. Her har spesielt avisene noe å tenke på. Dessuten må de bli unike og tilby noe ingen andre har. Som i baseball: tre bom og fiasko eller fulltreffer og stormende jubel.

Publisert  23.11.2009, 02:15
Oppdatert 23.11.2009, 02:20

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.