20.10.2021

Betalte nettaviser? Glem det

oktober 2, 2009 av  
Kategorisert under Meninger

Betale for nettaviser? Glem det. Foto: SXC.I England har nyhetsnettsider begynt å ta seg betalt. En utvikling man mener vil bli vanlig i nyhetsbildet verden over. Nå vurderer de norske mediene å følge etter.

Det bør de glemme først som sist.

Manglende kvalitet

Salgskurver og kvalitet er like ille . Foto: SXC.Tapte reklameinntekter, langt tøffere tider og behov for nye inntektskilder oppgis som grunn. I England er man allerede godt igang med å innføre betaling på nettaviser. Delvis så kan jeg forstå grunnen, men ikke som et helhetelig argument. Betalingsløsningene, innholdet og journalistikken er ikke god nok.

Det er absoulutt første bud for å kunne tilby et salgbart produkt. Finanskrisen alene er ikke grunn nok til at avisene og avishusene sliter tungt. Er kvaliteten slapp, så vil ikke folk betale penger for det heller. Noe enhver redaktør og ansvarlig forlegger bør innse snarlig.

Vil gi leserflukt

Vel vitende om at EU forkastet lovforslaget om nettnøytralitet, så kan avisene begynne å ta seg betalt. Men hvor lurt det er av dem er en helt annen sak. Ingen gode skisserte løsninger for betaling finnes, ingen gode modeller for  profilering og inntjening finnes heller. Konsekvensen av å ta betalt for nettaviser kan fort bli leserflukt og blodrøde tapstall, i allerede slunkne kasser hos avisene.

Har de tatt høyde for dette og er de villige til å ta en slik risiko? Jeg har mine tvil om det. Dette virker mer som et desperat rop om hjelp. Nøkkelen ligger ikke bare i salget. Den ligger i helheten. En helhet ni av ti aviser på nett som i papirform famler med å finne tilbake til.

Les hele saken

Kommentar: Skal avisene overleve så må de begynne å levere kvalitetsstoff. Salgsmodeller og reklame er mye, men ikke alt. Det viktigste er å engasjere og interessere leseren. Dagens journalistikk er ingen futuristisk salgsvare.

Publisert  02.10.2009, 14:00
Oppdatert 09.11.2009, 03:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.