18.04.2024

Feigt og forkastelig

august 22, 2010 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

Bildene i Dagbladet av blodige hvaler på en Færøyisk strand får det til å koke og samtidig å gå kaldt igjennom meg. Følelsene tar like mye overhånd som når noen koker eller tråkker ihjel en katt. Hva får oss mennesker til å gjøre dette mot dyr på den ene og andre måten?

Jeg prøver å forstå, selvom man naturligvis ikke kan forstå en slik tankegang.

(P)syk tankegang

Noen gjør det for maten og pengenes skyld selvom de selv hevder det er for forskningens skyld. En løgn er uansett en løgn. Mens andre gjør det for moro skyld eller av grunner som bare en psykolog eller muligens sakkyndig lege kan forstå seg på. Se for verdens skjønneste lille katt som kommer mot deg, er så tillitsfull, kjærlig og vil ha kos. Hadde du virkelig hatt hjerte til å tråkke på den, skade den eller koke den?

Kanskje ikke, men det finnes desverre så altfor mange mennesker der ute som daglig faktisk kan finne på å gjøre noe slikt mot et kjæledyr eller et vilt dyr i skogen. Ofte unnskylder de seg med tullete fraser, nekter for å ha gjort noe galt  og fremstår som skolebarn som hører hjemme hos en god psykolog.

Hvordan kan man forsvare å gjennombore en katt med pil, drepe fredede svaner eller slakte hval og hevde at man skal gjøre undersøkelser. Særlig når man årlig påstår at man gjør dette. Må man være japansk for å forstå slikt? Ville du likt at noen behandlet deg slik?

Vi er feige

Det er bare å erkjenne og innrømme åpent at mennesket har misforstått betydningen av å ha herredømme og være rådende på jorden. Greit nok, vi skal leve og høste. Men det var så dette med måtehold og hvordan man går frem mot dyr. Enten det være seg for mathold eller kosen.
Å gå løs på et forsvarsløst dyr er ikke greit eller akseptabelt.

Når du gjør det, så er du feig og oppfører deg forkastelig. Slikt kan ikke borforklares på noen måte.

Verden er en vampyr, er det en sang som heter. Ja, på mange måter er vi som vampyrene. Alltid på jakt etter blod og noe nytt å fortære. En får aldri nok og sluker i seg alt man sluke kan. Slik oppfatter nok mange seg selv, når man ser på hvordan vi behandler jorden, naturen, dyrene og ressursene i det som finnes.

Prisen blir dyr

Hvorfor må dette gjentas om og om igjen? Er vi helt blottet for vett og rasjonell tankegang. Vår grove voldtekt av planeten og alt på den gir en eneste ting: katastrofer. Riktig. 10 poeng til deg, deg og ja deg ja. Flommen i Pakistan, brannenene i Russland og et ustabilt øko-system er hva slikt høster. Mens de som faktisk prøver å si ifra blir kalt for tullinger og terrorister. Prisen er og vil bli dyr for oss.

De største tullingene er menneskene som med åpne øyne lar dette skje og bifaller det. Men det er jo nettopp de man må be for og tenne lys til, når en kveld går mot slutten og en ny dag venter. Fordi de er så ille ute og kjører. Deres villfarelse gjør fremtiden vanskelig og usikker for oss alle. Forstå det den som kan.

Publisert  22.08.2010, 22:00
Oppdatert 23.08.2010, 03:41

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!



Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.