15.05.2021

Er det så nøye?

februar 25, 2010 av  
Kategorisert under Webarkivet

Hvor bliver mitt tog av? Foto: Colourbox.NSB og Ruter er to selskaper som går igjen når temaet irritasjon, forsinkelser og tjenester som ikke blir levert nevnes. Da kan du oppleve reaksjonen fra andre: «jammen herregud, er det så nøye da?».

Jeg skal forklare i denne artikkelen hvorfor det er så nøye.

Betalt vare

Toget står og tiden går. Foto: Colourbox.Ikke alle har eller vil ha den luksusen å kjøre eller sitte på i bil hver dag eller kan ta bussen, fly og båt til jobben for å sette det på spissen. De menneskene er da avhengige av at toget eller
t-banen går fra A til Å og faktisk èr i rute. Etterhvert har det blitt mange i tallet som daglig reiser kollektivt og som enten betaler i form av billett, ukesbillett eller månedsbillett for en tjeneste.

Da har man per definisjon i norsk lov av kjøpsloven betalt for en tjeneste og et produkt som det faktisk er gitt at blir levert. Den norske stat har som tjenesteleverandør plikt til å levere dette. I storby som i bygd, byer eller fylkene på landsbasis. Uten noe om eller jammen.

Konsekvensene

I hele vinter, ifjor vinter og nedslående nok ellers i året så har NSB og Ruter gang på gang ikke klart å levere det de tar seg betalt for. Først denne vinteren etter massivt trykk og mediekaos så har Jernbaneverket begynt å gradvis forstå alvoret. Regjeringen er ikke fornøyd og ei oposisjonen heller. Enda det er de som sitter med nøklene her og løsningene.

Og passasjerene, altså kunden? De er ihvertfall ikke fornøyde. Med god grunn også. Konsekvensene blir jo naturligvis store når man ikke kommer seg til eller fra et sted fordi det stadig oppstår problemer av en eller annen teknisk art. Unnskyldingene er de samme stort sett. Signalfeil, strømfeil, togfeil eller snø og regn.

Løsningene

U for undergrunnsbane. Tog som t-bane. Foto: Colourbox.Det finnes ingen umiddelbare enkeltfungerende løsninger, siden dette handler om langsiktig og helproff planlegging. På et nivå mye høyere enn det regjeringen er villig til å gå, siden de er mer opptatt av å spare og tjene penger enn å tenke fremover og satse. La private selskaper ta over deler eller hele driften, dersom ikke staten lenger kan være en garantist.

Finansiering, profesjonell drift og en helhetelig planlegging trengs. Signalanlegg må skiftes ut, skinnegang må byttes, kravene til el-leverandør må skjerpes og legg utendørsstasjoner i gjennsomsiktige glasstuber. Sistnevnte gir muligheten for oppvarming og unngår at snø, regn, løv eller andre ting legger seg på sporene.

Kommentar: Å kunne reise hvor man vil kollektivt er veldig nøye. Både miljøhensynsmessig, økonomisk sett og rent praktisk også. De som kjører bil forstår kanskje ikke dette helt, men de burde sette seg inn i hvordan det er.

Publisert  25.02.2010, 18:00
Oppdatert 25.02.2010, 18:42

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.