26.09.2022

Intet varer for evig

september 20, 2011 av  
Kategorisert under Kultur

Intet varer for evig. Det gjelder livet, gode skiver, gode opplevelser og ikke minst gode filmer. Idag skal jeg komme med noen tanker om James Bond filmene i senere tid, oppfølgere, gode historier-manus og skuespillere.

Det finnes nemlig mye bra film, men alt har sin tilmålte tid.

Sluttstrek for Bond

Jeg vet at det som skrives nå kan komme til opprøre mange, men kanskje man burde sette en sluttstrek for James Bond filmene. Til nå er det kommet 22 filmer i serien om Agent 007. Men de siste filmene bærer preg av en actionhelt som ikke lenger har den helt store gløden og som er iferd med å bli en skygge av seg selv. Spesielt Quantum Of Solace viste dette så altfor tydelig.

I snart 50 år har vi blitt bortskjemt med den ene gode opplevelsen etter den andre fra vår høytflyvende, hardtslående og like så hardtdrikkende actionhelt. Slikt tærer på helse og gløden. Jeg synes heller ikke at Daniel Craig kler Bond-rollen godt nok.

Nye og mer tidsriktige manus hvor man ikke toner ned karakteren til 007 er et must om denne filmserien skal ha noen fremtid. Og gi heller rollen til for eksempel Clive Owen. Skurker av typen Benicio Del Toro og Christian Bale bør også brukes i fremtiden.

Gode manus gir gode filmer

En annen ting er gode manus, de gir gjerne gode filmer også. Idag trenger vi skuespillere og ressigører som tør gjør litt mer enn vanlig og strekke seg litt lenger enn vanlig. Samtidig må man ikke glemme røttene, men og se fremover. Filmer som Avatar, Knowing og 2012 viser at man tør og får til å gjøre dette.

Det vil Hollywood og filmverden tjene på fremover. Også i krisetider som nå.

Derfor er det også viktig at når man kommer med oppfølgere at manus holder mål og det ikke dras for langt. Et eksempel er Bourne filmene og det var helt riktig at man sa nei til å gjøre flere. Samme bør også gjelde Die Hard og Spider Man filmene. Ikke drep disse karakterne med å dra det ut i det uendelige.

Gode skuespillere gir gode opplevelser

Sist men ikke minst krever dette gode skuespillere. En bra filmopplevelse avhenger av det og heldigvis er verden godt forspent med bra skuespillere. En av mine favorittskuespillere er Matt Damon og Tom Hanks. Jeg håper på å se mer av dem fremover. Enten vi snakker om enkeltstående filmer, re-filmmatiseringer eller oppfølgere.

Og det aller viktigste: stopp i tide. Vær fornuftige. Å melke en døende ku har ikke noe for seg, det blir bare morbid. Mens man venter og ser frem til mange gode filmopplevelser denne høsten og neste år. Intet varer evig. Ikke engang gode filmer.

Publisert 20.09.2011, 19:00
Oppdatert 22.09.2011, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.