15.08.2022

Linje 1 – Faktaark

september 15, 2012 av  
Kategorisert under Metro

Linje 1 er den eldste linjen på T-banenettet i Oslo. Allerede så tidlig som i 1898 var den satt i drift som forstadsbane i Oslo vest. Nordens første i sitt slag. I nyere tid ble denne gjort om til T-bane slik at øst og vest kunne ha felles drift.

Deler av linjen deloppgradert til metrostandard, men har fortsatt vesentlige mangler.

Svingete og komplisert

Linje 1 er på mange måter en kompleks strekning med T-bane. Deler av strekningen ble i sin tid satt i drift som forstadsbane og hadde navnet Holmenkollbanen helt frem til 1991. I 1928 ble det så bestemt at Oslo skulle ha undergrunnsbane. I 1966 vedtok man å gjøre hele rutenettet til T-bane. På den vestlige delen mot Holmenkollen er mange av stasjonene kuperte og svingete.

I nyere tid har Sporveien og Ruter diskutert hva man har skullet gjøre med linjestrekningen. I forbindelse med Ski-VM i 2011 ble deler av strekningen oppgradert til metrostandard. Men mange av stasjonene har usikere planoverganger og bør enten bygges om eller legges ned.

Å bygge om er komplisert på grunn av de geografiske og geologiske forholdene. Det lureste vil være å bygge flere sammenslåtte stasjoner slik man har gjort på Røabanen og ta vekk de resterende. En annen ting er de mange og farlige planovergangene som definitivt burde fjernes og erstattes med fremtidsrettede løsninger.

Skitt er ikke kunst

I nord på Linje 1 er situasjonen helt annerledes. Hellerud er den eneste oppgraderte stasjonen der som har Linje 1, 2 og 3 som knutepunkt. Haugerud stasjon gjennomgikk en delvis ansiktsløftning i 2012 og er den eneste utendørsstasjonen på denne delen av linjestrekningen. De fem øvrige stasjonene er bygget under jorden i drabantbyer.

Og her er forfallet stort. Tveita, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrudåsen er alle stasjoner hvor det er lenge siden noe har blitt malt, rensket eller vasket. De kunne alle trengt den samme oppgraderingen som Romsås og Vestli har vært gjennom.

Det er godt mulig at Fabian Stang synes skitt er vakkert og regnes som kunst. Men for de reisende er dette bare helseskadelig og en sørgelig grunn til at altfor mange velger bil fremfor T-banen.

HjemLinjefaktaLinjeoversikt

Kommentarfeltet er lukket.