26.01.2022

Magiske månen

januar 18, 2009 av  
Kategorisert under Personlig

Magiske månen. Foto: Rafael Pacheco.Månen, hva forbinder akkurat du med den? Mange tenker nok på mystikken, blinskudd eller romantikk. Månesyke, hunder som gjør som gale eller du og jeg som finner på rare ting.
Det er samtidig veldig spesielt.

De mange klassiske mytene.

Klassikere

Månelandingen, en klassiker i vår tid. Foto: NASA.Joda, dette er klassiske eksempler på hva månen kan gjøre med oss. Men heldigvis så er jo denne mystiske planeten litt mer enn det. For skrekkelig mange år siden, så ble den til ved at et kraftig objekt traff jorden. Og den har vært behørig nevnt i historien i årenes løp. En kilde til mange klassikere, fortellinger og fabler som har vist seg å gjøre suksess senere.

Ta bare britiske Pink Floyd som et eksempel. De sang om den. En avis skrønet om den, det tas massevis av bilder av den og amerikanerne har besøkt planeten. De sistnevnte tror nok at månen er deres. Men så er amerikanerne litt spesielle til gjengjeld.

Mystikken

Hva er det som er så spesielt med månen? Det er noe med at den virker så nær og samtidig så fjern og litt distant. Lyset og stemningen den gir er også helt fantastisk. Halvmåne, kvartvis, bananskive eller fullmåne, det spiller ingen rolle. Månen er det vakreste jeg vet om. I grunnen så er dette en litt mystisk planet med en svært gammel historie.

Iblant hender det seg at man ser meteornedslag som treffer planeten også. Innimellom bokfiksjoner, snåle fortellinger og idiotiske fremtidsvisjoner. Månen er unik og måtte mennesket aldri begynne å tukle med den. Jeg kjenner til amerikanernes tankegang for fremtiden. Den stinker like mye som økonomien deres.

Publisert  18.01.2009, 00:00
Oppdatert 10.02.2010, 14:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.