04.03.2024

Kultur

april 19, 2009 av  
Kategorisert under Kultur

Skulpturer er både kunst og kultur. Foto: SXC.Handler kultur bare om underholdning og moro? I stor grad så gjør det nok det for min del. Men kultur er så mye mer enn musikk, film og tv-serier. Det enkle, det vakre og samtidig så kompliserte.

Våre verdier og holdninger gjenspeiles i alle former for kultur.

Enkelt og vakkert

La meg begynne med det enkle, men muligens også det aller vakreste. Nemlig himmelen og naturen rundt oss. Det ser så lett ut ikke sant? Og så dagligdags, men det er nå ikke det. Naturens skaperverk er svært, komplekst og noe vi mennesker må bli flinkere til å ta vare på og vise vår takknemlighet til. Ta vår egen natur som et godt eksempel.

Geiranger, Nordkapp, Rondane, Trollstigen, Svartisbreen er alle grønne og verdifulle gullskatter som er vår kulturarv. Mer lokalt så er Frognerparken, St. Hanshaugen, Middelalderparken og Østensjøvannet steder jeg holder svært høyt.

Det kompliserte

Skarpervek som i vakre og storslåtte byggverk er noe jeg i høyeste grad anser som kultur. I Norge finnes det mange vakre bygninger og storslått kunst. På verdensbasis finnes det derimot en overflod av byggverk og kunst som er fantastiske. Å nevne dem alle ville vært umulig. Velger derfor å trekke frem Musèe du Louvre, pyramidene i Egypt og Machu Picchu som prakteksempler.

På det vakre, men samtidig så kompliserte. Jeg lar meg også forbløffe av Taj Mahal, Eiffeltårnet, vår egen Monolitten, Big Ben og Trollveggen. Bygd av mennesker og et resultat av smak, stilart og et arbeide det står enorm respekt av.

Det fordøyelige

Drama, femføring og historikk. Foto: Oslopuls.Underholdning og moro er kulturens mer langt fordøyelige kapittel. Film og tv-serier kan også være storslagent. Som et skaperverk? Ja, på en eller flere måter. Men det fanger våre sanser annerledes enn det byggverk og naturen gjør. Det visuelle uttrykkes gjennom lyd, bilder og følelser som kjennetegner tv, film, kino og teater.

Dramaet, fremføringen, historikken og estetikken. Det er ganske merkelig hva lyd og bilde kan gjøre med en. Stemningen det skaper, tankene, øyeblikkene og minnene. Jeg har det også slik med film på kino eller tv. Gode skuespillere og et godt manus fremhever selvsagt helhetsinntrykket og opplevelsen.

Hjem • Om meg

Kommentarfeltet er lukket.