24.01.2021

Bok 24-07-01-2010

januar 31, 2010 av  
Kategorisert under Personlig

Når dine ord blir ren gift. Foto: Colourbox.Idag var planen å egentlig skrive om ytringsfrihet og hvordan vi mennesker daglig bruker og misbruker ord. Men dette er på mange måter en ydmykhetens dag. Derfor skal jeg heller ta for meg ting som står hjertet nær.

For det er ting jeg lurer på her og nå.

Ytringsfriheten, friheten til å ytre, si, skrive og mene hva man vil. Det sies at grekerne skapte dette, slik de jo også gjorde med demokratiet. Inntrykket jeg sitter med er at dette allikevel har blomstret opp siden midten av 1990-tallet og omtrent på samme tiden som internett kom for fullt. Ytringsfriheten tas jo stadig til helt nye nivåer og høyder. Ikke alt av det er på en like god måte.

Ord kan være et virkelig grusomt redskap, om de blir brukt feil. På feil premisser. Når spørsmålet stilles om man virkelig har rett til si alt mulig til enhver tid, så er nesten alltid svaret ja. Selv når det stigmatiserer, sårer og krenker hele folkegrupper eller enkeltmennesker. Derfor jeg ikke er tilhenger av absoulutt ytringsfrihet.

Verdigrunnlag. Dette handler om verdier og hvordan mennesker kan forandre seg. Jeg tenkte på det før idag og tenker på det nå i ettermiddag også. På samme tid som det går litt sjokkbølger igjennom KrF, fordi man vurderer å endre kursen der. Hva tenker jeg for eksempel om den saken? Akkurat nå vet jeg ikke. Men kan erkjenne at jeg er en tilhenger av kristne verdier.

Sant å si, så er jeg lei av den overfladiskheten, hånligheten og den daglige nedrakkingen som svært mange mennesker bedriver med. Enten det være seg i media, på sosiale nettsteder eller på gaten blant folk. Har vi glemt hvor vi kommer fra og hva respekten for andre er? Selvom de er ulike eller annerledes enn oss selv.

Tøffere enn toget. Jeg liker egentlig det ordtaket, selvom det kanskje er ikke ringer helt bra i så manges ører om dagen. Det går jo alltids an å tenke på Ozzy Ozbourne når han vræler «Crazy Train» og ser ut som om han er iferd med å gå ut av sitt gode skinn. Den mannen, han vet å skape overskrifter ut av omtrent ingenting. Hva med disse barskingene da?

Undertegnede har dog ikke planer om å skape noen store overskrifter idag. Helgen er snart over, en ny uke venter og veldig mange følelser skal fordøyes. Lese en bok eller sette på en film? Valgets kvaler. Men om litt så er tekoppen klar.

Skrevet for Søndag 31. januar 2010.

Publisert  31.01.2010, 20:00
Oppdatert 01.02.2010, o5:55

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.