26.09.2022

Å kutte ned

mars 7, 2010 av  
Kategorisert under Personlig

Sunt fremfor usunt. Foto: Colourbox.Det å bli avhengig, knyttet til noe eller vant til ting tror jeg de fleste av oss kjenner til godt. Hva når det blir et problem eller man forstår at det er på tide med endringer som virkelig får konsekvenser. Hva da? Er du sterk nok til å klare det eller ikke?

Jeg har fundert litt over akkuat dette her idag.

Å kutte ned

Godsaker kan ofres med rett. Foto: Colourbox.Det kan være alt fra tid man tilbringer på nettet med egne websider til andre ting. Som for mye tv-titting, bruk av sosiale medier som Facebook, Twitter eller andre ting som tv-titting, tv-spill, alkohol, brus eller usunn mat. For å bare trekke frem noen eksempler. Hvordan hanskes du med dette? Viljestyrke har mye å si her.

For mange ganger har jeg prøvd å kutte ned på eller helt ut ting. Ett eksempel er folk som er narkomane, storrøykere, alkoholikere, shoppoholikere eller feks sexavhengige. Det kan også defineres som en sykdom eller lidelse.

Men jeg tror faktisk at det er fint mulig å mestre dette. Hva kreves det? Først og fremst at man ser det selv. Da går det også an å kutte ned.

Viljestyrke

Men det aller viktigste er viljestyrken. Jeg kan godt minnes tilbake til tenårene, da mor min forsøkte å stumpe røyken helt. Det gikk vel en uke og etter mange tirader, krangler og ting som føk veggemellom, så tryglet vi og ba om at hun måtte begynne igjen. Det var og er nok for mange en realitet og nedtur. Alt handler om å faktisk greie det og få det til. Etter årevis med mye godterier, altfor mye cola og lite disiplin så vet jeg godt.

Hva dette vil si og hvor vanskelig det kan være. For min del har det begynt med et valg jeg nå frivillig har tatt selv og helt på egenhånd. Men jeg gir avkall, gjør offer, kutter ned på ting og ikke bråstopper eller slutter tvert. Da er sjansen for at man sprekker stor også.

Steg for steg

Små skritt om gangen. Foto: Colourbox.Å kutte ned på ting steg for steg er en god plan. Selv vet jeg at det brukes for mye tid på nettet og at jeg burde ha lest mer istedenfor å se på tv. Å kutte ned på cola og søtsaker har gått bra sålangt. Det blir som da man var gutt, noe i helgene. Frukt, vann, grønnsaker, lite mat og mer bevissthet har vært veien min sålangt.

Det er i forbindelse med noe, men lar det stå for seg selv. Hva er ikke så viktig, det betyr mindre for folk flest. Jeg tror mange ikke engang vil forstå. Men det handler om å bli bedre kjent med seg selv, innse hva man kan klare seg uten og hva som virkelig er viktig.

Kommentar: Neste skritt er å få sterkere disiplin og bytte ut den utstrakte pc-bruken og tv-tittingen med mer ro, stillhet, trening, lesning og styrking. Jeg gleder meg til å komme dit. Komme nærmere. Noen rettesnor for andre? Neppe, men noe i det jeg skriver kan det muligens være?

Publisert  07.03.2010, 20:00
Oppdatert 08.03.2010, 00:25

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.