29.11.2021

Sjokolade med bismak

mars 17, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Er denne verdt absoulutt alt? Foto: Colourbox.Mange synes det er godt med en sjokolade i ny og ne. Men så lite vet man om hvordan den lages og hva slags arbeidsforhold de som plukker råvarene har. Kanskje du burde lese litt videre og få deg et stygt sjokk eller to.

Alt har sin pris og sure smak, altså bismak.

Uverdige forhold

Den blodige kakaoen. Foto: Colourbox.For småbarna i Elfenbenskysten er ikke livet på kakaomarkene noen spøk overhodet. Leverer de ikke, så er de garantert juling. Familiene deres sender de fra naboland som Burkina Faso, Niger eller Mali for at de skal tjene penger. Åpne sår på hender, armer og bein tyder på at det vanker langt mer straff enn belønnelse. Barnearbeidere med andre ord.

FN anslår at det nå oppholder seg 10.000 barn ulovlig i den lutfattige vest-afrikanske staten som arbeider på kakaoplantasjer. Her snakker vi om barn helt nede i åtteårsalderen som tjener lite eller ingenting. Slaveriet er såvisst ikke over i 2010. EkstraBladet har avdekket rystende episoder og forteller om uverdige forhold.

For din velvære

For 1600 kroner pr slave kunne en reporter som gikk undercover fra den danske avisen, skaffe seg slaver til å jobbe på de ulike kakaplantasjene. Neste gang du koser deg med litt sjokolade, så husk bare på at 42 % av verdens totale produksjon av det så ettertraktede råstoffet kommer fra Elfenbenskysten. De som plukker dette behandles som dyr og har ingen verdighet. De sliter seg fordervet for din velvære. Hvordan føles det?

Sjokoladetyper som Mars, Toblerone, Marabou, KitKat, Snickers, Mars, Daim og Lion innholder sannsynelig kakao fra Elfenbenskysten. Kraft Foods som allerede er godt kjent med saken, unnskylder seg med at de ikke kan være tilstede hele tiden. Men de kan ta ansvar og sørge for at gjeldende avtaler blir overholdt.

Kommentar: Min reaksjon er at lysten på sjokolade nå som fremover er lik null. Barnearbeide, slaveri, vold og grov utbytting ødela effektivt den lysten. Kanskje for godt også.

Publisert  17.03.2010, 06:00
Oppdatert 17.03.2010, 06:15

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.