20.01.2021

Fiksjon og fakta

mars 19, 2010 av  
Kategorisert under Webarkivet

Når all fornuft forsvinner. Foto: Colourbox.TV-serier og særlig realitets-drama tv engasjerer folk. Paradise Hotel, Farmen, Hjernevask eller hva det måtte være. Hva skjer når den jevne tv-titter i de mange norske hjem ikke klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet? Eller mellom skuespill og det ekte?

Jo da blir det store problemer. Som kan ende med overfall.

Absurd oppførsel

En tv-kjendis kan risikere alt. Foto: Colourbox.Opp igjennom årene så har jeg tittet på eller gløttet til flere slike tv-serier. Robinson, Farmen, Paradise Hotel, Enstemmig og lignende konsepter. Nesten uten unntak har det også i ettertid vært flere episoder med deltagere og senere kjendiser som har blitt truet, hetset, overfalt eller angrepet fysisk fordi mennesker ikke greier å skille mellom skuespill og virkelighet.

I Dagbladet så mener medieprofessor Espen Ytreberg at det som oftest er psykisk syke personer som står bak slike trusler og overfall. Dette blir så altfor lettvint og er på det nærmeste trakassering av psykisk syke. Det er feilaktig. Alle som lever seg for mye inn i slike serier kan begå aburd oppførsel mot andre.

Må gå inn i seg selv

Jeg tror heller folk som ser på disse tv-seriene er nødt å besinne seg. Enten man er frisk, psykisk syk eller har tilbøyeligheter. Det går på helt vanlige ting som allminnelig folkeskikk og adferd.  Hva skal man så gjøre da? Nekte de å se på programmene? Vel, om du merker at dette provoserer deg og gjør deg sint så bør du faktisk slå av tv`en.

«Jeg ble så revet med». «Jeg ble så sinna». Beklager, men slike argumenter holder ikke som grunn til å true, trakassere eller gå løs på en deltager fra en tv-serie. Gjør du det, så er du virkelig syk og trenger profesjonell hjelp. Tvungen adferdsbehandling eller psykologisk behandling er da skrittet som bør tas.

TV gjør deg gal

Min lille brannfakkel er idag at tv og tv-serier i 2010 er iferd med å gjøre noe med mennesker. Ta bare en titt på sosiale medier som Twitter eller Facebook. Mang en forsker, psykolog, adferdsforsker eller lege ville blitt sterkt bekymret over folks oppførsel og hva de er istand til å vrenge ut av seg. TV kan ha en skadelig virkning på mange og det er fullt mulig å bli riv ruskende gal av alt for mye tv-titting.

Det er mange tv-kjendiser som har blitt pepret med hatefulle meldinger på sms, Facebook, i blogg eller på gaten. Det har gått for langt og altfor mange mennesker der ute viser en syk oppførsel som myndighetene bør ta tak i. Ett sted går faktisk grensen og i verste fall må fengsel eller tvungen behandling til.

Publisert  18.03.2010, 04:00
Oppdatert 18.03.2010, 04:05

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.