04.03.2021

Knefall for rettssikkerheten?

juli 2, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Høyesterettsdommen i «Max Manus-saken» er oppsiktsvekkende. Der Telenor tidligere vant frem mot en samlet bransje i The Pirate Bay-saken er nå bildet snudd helt på hodet. Hva vil dette få å si for rettssikkerheten?

Prinsippielt kan dette være starten på en retning som får mye å si for mange.

Fritt frem

At Altibox nå må gi ut identiteten til vedkommede som la ut filmen er i seg selv et tegn på at rettssikkerheten vi liker å snakke om kanskje ikke er like sikker lenger. Særlig etter om informasjonen nå blir gitt ut til private og ikke til Politiet som strengt tatt er landets håndhever av loven. Det betyr at en borgerrettighet har gått ned i knestående og at det er fritt frem i ren (elle)ville vesten stil.

Om dette blir dagsorden i lignende saker kan man jo erklære folks rettssikkerhet for død og begravet her og nå. I samme vending kan man like gjerne avvikle Politiet også. Dersom Høyesterett virkelig gjør alvor av en praksis der de lar private få leke dommere, bødler og håndhevere av en lov de overhodet ikke bør ha.

Hva nå?

Altibox har sagt at de vil etterkomme kravet. At selskapet ikke vil endre praksis er fint og vel så bra. Saken er jo den at både de og folks privatliv har gått på en smell av typen Mike Tyson ga en gang i tiden. En real blåveis. Og når realiteten synker inn så kan man jo spørre seg et par ubehagelige spørsmål.

Hvem håndhever loven? Også i fildelingssaker. Hvem skal håndheve loven der?

Skal du og jeg få svi fordi Politiet ikke «gidder» å gjøre jobben sin? Er dette i det hele tatt en politisak? Nei. Behovet for å ta opp debatten rundt opphavsrett er tilstede. Slike tilstander som dommen setter standard for er uakseptabelt og kan ikke bli dagsorden. Hva nå?

Kommentar: Hva har Datatilsynet og deres nye sterke mann å si til dette? Noen ser deg og kanskje komme de og tar deg, men loven i hånden. Til å bli mørkredd av for noen. Men mest av alt for de som styrer landets lover og er sørgelig fraværende i debatten rundt opphav og hva som er lov og ikke lov.

Publisert  02.07.2010, 05:00
Oppdatert 02.07.2010, 06:30

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.