25.02.2021

Jente med ekte mannsmot

februar 23, 2011 av  
Kategorisert under Kultur

True Grit – Ekte mannfolk var en film jeg hadde gledet meg lenge til å se. Skulle dette svare til forventningene og var renesansen bak Cowboysjangeren blitt født påny? Cohen-brødrene har ihvertfall levert varene med denne filmen. Som er en nyinnspilling.

For den har alt. Action, tæl, litt dramatikk og den herlige enkeltheten en westernfilm bør ha.

Den lever!

Western som sjanger lever fortsatt godt. For det er ikke bare Mattie Ross som vil gjøre opp etter sin fars død og er fast bestemt på rettferdighet, som gjør filmen så levende. Regien og innsatsen til både Matt Damon og
Jeff Bridges setter selvfølgelig standard i en enkel, men samtidig så velfungerende film. Måten den er laget på gjør denne annerledes.

Men Mattie Ross lot seg ikke skremme av skruppelløse skurker. Foto: Filmweb

Det er ikke innviklet, rotete eller unødig komplisert. Men enkelt, småmuntert til tider og de slemme er virkelig slemme. Her gåes det rett på sak og 14 år gamle Mattie skygger ikke unna. Munnrapp og med mannsmot, får hun på sitt eget vis med seg to svært så motvillige lovens menn.

Klassiker

Dialogene, humoren og ei lita jente som driver finanssterke luringer til vanvidd er et herlig syn. Ikke gjør man narr av sjangeren og viser ting som de er. Ikke rart denne filmen har fått mye omtale og i sin tid vil få mange priser. Det gode mot det onde, landskapet, godt kamerahåndverk og hva-nå? momentet er hele tiden der. Det gjør filmen spennende og den eneste nedturen er at den slutter så fort.

Men det er fordi man er blitt så godt oppslukt i en film der westernbyer ser ut som de gjorde, hvor menn er menn og det gjøres opp der og da. Slik det jo var i ville vesten. Jeg kunne skrevet side opp og ned om hvor bra denne filmen virkelig èr. Men du: gå heller og se den på kino. Idag! Da forstår du hva jeg mener.

Filmfakta:

Tittel: True Grit – Ekte mannfolk
Regi: Ethan Coen og Joel Coen
Medvirkende: Matt Damon, Jeff Bridges og Hailee Steinfeld
Utgivelsesår: 2010
Sjanger: Western
Nasjonalitet: USA
Filmens nettsider: True Grit – Official Site

Publisert  23.02.2011, 22:00
Oppdatert 26.02.2011, 21:10

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.