02.02.2023

Bok 18-03-07-2011

juli 27, 2011 av  
Kategorisert under Personlig

Kritikk, norsk terror, sjokk, debatt og medier vs ansvar vs fornuft. Dette blir ingen kompleks, men enkel og grei bok. Med tanker og rett frem kommentarer fra min side. En spade er en spade.

Derfor skal jeg skrive dette èn gang og kun èn gang også.

Si at man sammenligner Norge som en jomfru i etterkrigstid. 71 år gammel nå, dypt rystet i sjelen og ikke jomfru eller uskyldig lenger. Den uskylden mistet hun nemlig for fem dager siden. Jeg har jo fra tid til annen tenkt meg med meg selv: «kan dette virkelig skje her?». Ja, det kan det og nå har det skjedd. Akkurat det gjør så utrolig vondt å tenke på. Ikke minst er det ekkelt. For sann mine ord, dette er ikke siste gangen.

Med mindre vi ikke lærer av dette. Jeg er helt enig i at vi ikke må møte de grusomme ugjerningene som har rammet regjeringskvartalet og uskyldige ungdommer med sinne eller hat. Men derimot med kjærlighet, demokrati og åpenhet.

Samtidig er det også viktig at vi forstår at det finnes et trusselbilde mot og ovenfor Norge. Dette påpeker USA såvel som Storbritannia og andre. Vi bør lytte til de ettersom de smertelig nok snakker av egen erfaring.
Vi må tenke mer sikkerhet og beskytte offentlige bygninger. Åpent og demokratisk bør ikke være sidestilt med uforsiktig og direkte uforsvarlig.

Enkelte klager over at det er overvåkning i Oslo Sentrum og væpnet vakthold i gatene nå. Det er strengt tatt nødvendig og alle offentlige bygninger bør være tydelig bevoktet fra nå av. Det er faktisk prisen for å leve i et fritt samfunn. Noe veldig mange synes å ikke forstå. Kanskje de ikke vil forstå?

Oppgitthet og på grensen til sinne. Ja jeg blir det når folk begynner å trekke inn innsynsfrihet, ytringsfrihet og retten til å gjøre hva de vil. Ta dere sammen! Vi har nettopp opplevd den verste dagen i vårt lands historie og det beste dere kan gjøre er å snakke om Sovjet, jeg vil-jeg skal og få mappen min nå! Det er ikke slik man skal vise de døde eller hardt skadde respekt og/eller den siste æren.

Vi kan ikke være naive lenger og late som vi lever i Legoland. Det er på tide å innse at det finnes krefter som er sinte på oss for deltagelse i Libya og Afghanistan og fordi vi står ilag med USA. Eller som følger av vår politikk og holdninger. Som vil skade oss og ramme oss. Det må folk få øynene opp for.

Media må også vise ansvar og fornuft. Det gjør de ikke når de lar en person bruke dem som en brikke i et spill og legger ut en oppskrift på terror og ren djevelskap. At folk sprer dette er dypt tragisk. De burde settes under lupe og holdes øye med. Når navnebrødre av den skyldige må bytte navn og søke tilflukt på grunn av mediers opptreden har det også gått for langt.

Akkurat nå lar de seg bruke og blir løpegutter for svært farlige krefter. At mange i sin iver på å mene noe om alt blir nyttige tjenere enten på ufrivillig eller frivillig basis er også trist. Og alvorlig. Svært alvorlig. Vi er i sjokk. Vi er blitt rammet av terror. Men det er ingen unnskyldning for kollektiv galskap.

Jeg er kritisk. Til mange holdninger. Til mye dumskap og uforstand. Men mest av til mangel på forståelse for at situasjonen er ny og at vi er blitt forandret som nasjon. Våkn opp og forstå hva som foregår.

Skrevet for Onsdag 27. Juli 2011.

Publisert 27.07.2011, 22:00
Oppdatert 28.07.2011, 00:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.