04.03.2021

Alt har en grense

august 26, 2011 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

Hva betyr ytringsfrihet i praksis? Kan man gjøre akkurat hva man vil og når man vil det?
Eller finnes det grenser. Etter terroren i Oslo og på Utøya 22.07.2011 har dette blitt særlig aktuelt. Jeg skal litt for meg dette med ytringsfrihet og når nok virkelig èr nok.

Avstemninger aldri enkle.

Gikk hett for seg

Skulpturpark i Ekebergskogen som virkelig satte sinnene i kok (og senere ble vedtatt) var i sentrum for begivenhetene i Oslo Bystyre. Det er litt sentralt for hva jeg vil ta for meg. Å være uenig i noe eller ville mene og diskutere er helt greit. Vi har ytringsfrihet i Norge og den er viktig å ta vare på. Man har retten til å ytre sine meninger, være kritisk og si ting rett ut. Men alt til sin plass og tid.

Grensen går idet man skaper problemer for andre mennesker, saboterer eller bevisst går inn for å skape problemer. Det er forskjell på å være uenig i noe og nærmest forsøke å kuppe et bystyremøte. Det èr nemlig forskjellen på ytringsfrihet og ansvarsfrihet.

Ytringsfriheten kan lett misbrukes og den gir deg ikke lov til å skape kaos eller true en demokratisk valgt forsamling. Situasjonen ble så ille at ordføreren måtte tilkalle politiet tilslutt. Jeg blir flau av videoklippet som tydelig forteller om mennesker som ikke eier respekt for andre og kun var ute etter å sabotere.

Nok er nok

Folk må se til å lære at demokrati og ytringfrihet betyr å si sin mening, men allikevel ta hensyn. Da kan man faktisk ikke gjøre som det selv behager en eller tro at alt er lov. Alt èr ikke lov. Det går en grense. Krenker du et annet menneske, stopper et møte eller opptrår truende så har du forlengst misbrukt din talefrihet og går mot demokratiet.

Sak eller ikke sak, ordføreren handlet riktig. Noen  må heller gå et par runder med seg selv og spørre om hva man vil oppnå med dårlig oppførsel og trusler. Etikk og sivilisert oppførsel i det offentlige rom burde være en selvfølge, men erfaringer viser at det ikke lenger kan tas for gitt.

Publisert  26.08.2011, 20:00
Oppdatert 28.08.2011, 15:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.