20.01.2021

Det er jo bare moro

juni 30, 2012 av  
Kategorisert under Hverdagsliv, Kultur, Meninger

Eller er det virkelig det? Handler russetiden kun om å slippe alle hemninger løs og gå helt bananas? Ukens godbit som er lite kulturinnslag jeg prøver som nysatsning idag, spør seg dette spørsmålet.

Det er nok lenge siden 1993. Veldig lenge siden også.

Etter 12 års slit på skolebenken er det nok godt for en og enhver å kunne ta seg en pust i bakken (eventuelt: en fest) og feire at nå er grunnutdanningen over (nå venter vel høyere utdanning?) Siden den gangen da jeg var russ har mye skjedd. Knutene har blitt flere og mer dristige, feiringen har tatt fullstendig av og man leser mye rart i mediene.

Visstnok skal man ta noen av skriveriene med en solid dose salt (fordi fakta vendes, vris på og vannes ut underveis), men de mange kidnappingene, voldsepisodene, ødeleggelsene og den agressive oppførselen må stamme et sted fra. Er det moro når festingen går utover andre? Når farlige situasjoner oppstår?

Kræsj, bom og brak. I Levanger hadde russen stor avslutningsfest som tok fullstendig av. 100.000 kroner, 20 bord og 40 stoler kom regningen på. Det kan man kalle for litt av en fest. Jeg bare ser for meg det synet som må ha møtt de som skulle rydde opp etter festen. I ettertid har syv av de som deltok på festen vært med på å rydde og har klart å spare inn mye penger på dette.

Men spørsmålet er igjen: hvorfor? Hva får man ut av å ødelegge ting? Hva så med de øvrige som deltok på denne festen, hvor er ikke de med å gjøre opp for seg? Hvorfor har ingen foreldre grepet inn? Det er leit å si det: men her er det bare å håpe at Politiet prioriterer og oppretter sak.

Finn de ansvarlige, la dem jobbe inn alt skadeverket og la dette bytte ut sommerferien. «Jammen, det er jo bare moro» er en veldig klassisk unnskyldning når man ikke vil ta ansvar eller skal sno seg unna det som har skjedd. Fint det: men betal for deg, gjør opp for skadene og begynne å tenke etter.

Jeg unner russen å kunne feire at 12 års skolegang nå er slutt. Men unner dem ikke at de begår lovbrudd, vandalisme og fremstår som truende ovenfor sine medmennesker som ikke har noe med deres feiring å gjøre. Idet du blir en fare for andre så er ikke «dette bare moro» lenger.

Publisert  30.06.2012, 21:00
Oppdatert 30.06.2012, 23:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.