31.10.2020

Med tro så ble det slik

september 13, 2012 av  
Kategorisert under Kultur

For en ferd dette var. En eventyrlig ferd. I 1947 ble en krigstrett verden vitne til at eventyreren Thor Heyerdahl fikk til det ingen trodde var mulig. Med en viljestyrke av stål og evne til å dra andre med seg så motbeviste han all tvil og skepsis.

For det var litt av en reise over et krevende hav en gjeng blonde barske nordmenn bega seg ut på.

Innbitt tro

Heyerdahl hadde utviklet en revolusjonerende teori om at Polynesia hadde blitt befolket fra Sør-Amerika.
Det sto derimot stikk i strid med de allerede etablerte teoriene. Hvilket ikke akkurat bidro til særlig velvilje til økonomisk støtte. Men det ga tilslutt resultater og endeløs trasking i New Yorks gater bragte unge Heyerdahl og Herman Watzinger sammen.

For å bevise at teorien holdt mål bestemte han seg for å teste det selv ut i praksis. Noe som ble regnet som uhørt. En farefull eksepdisjon ble født til live. Seks unge menn som ikke kjente hverandre fra før av, med kun èn som kunne seile og navigere så ble balsaflåte bygd og kalt opp etter solguden Tiki.

Alt og alle kunne ofres, teorien skulle testes uansett. Thor Heyerdahl sitt klare budskap var: Tro, så blir det slik. Befriende og rett i hjertet. Her skulle han ha rett, han var sjefen og det meste dreide seg om han selv. Egosentrisk, men samtidig nødvendig i en helt ekstremsetting der 8000 kilometer skulle tilbakelegges.

Virkelighet

Mye er jo blitt sagt om denne filmen, men det er noe media i seg selv for stå for. Med sine ulikheter såvel som likheter er dette noe som har skjedd. Det èr virkelighet. Norge, Peru, USA og Polynesia, ja med halve kloden som sin åpne scene ble denne personlige historien et viktig dokument for all ettertid. Nærkontakt med hai, farlige episoder, tvil og fortvilelse.

Med sine effekter og storslagenhet setter denne filmen virkelig følelser i sving hos en. Kon-Tiki er noe som sitter i de aller fleste sin ryggmarg på en eller flere måter. Effektene blir bare en bonus oppe i det hele.
Turen forandret menneskene som var med på den for all fremtid. Det umulige var mulig.

Filmfakta:

Tittel: Kon-Tiki
Regi: Joachim Rønning og Espen Sandberg
Medvirkende: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen og Gustaf Skarsgård mfler
Utgivelsesår: 2012
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Norge
Filmens nettsider: Kon-Tiki

Publisert  13.09.2012, 21:00
Oppdatert 18.09.2012, 12:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.