30.09.2020

Bond er ikke lenger blond

desember 17, 2012 av  
Kategorisert under Kultur

Ganske klassisk klisjè. Men Skyfall slo knockout på mine forventninger til filmen. Uten å ville røpe for mye innledningsvis så var dette en Bond-film slik Agent 007 skal være. Klassiske elementer og det moderne går hånd i hånd. Det virker bra også.

50 år senere så serveres vi den 23. filmen og det i en skikkelig actionpakke.

Fortiden innhenter

Det sies at fortiden innhenter oss alle og etter heseblesende jaktscener settes etterhvert kursen til London og MI 6 hvor Agent 007 må ta stilling til sin egen fremtid, lojaliteten til etterretningen og sin egen sjef, M.
I sentrum for dette er en harddisk som har kommet med informasjon på avvie som M er nær sagt villig til å gå over lik for å få fatt i.

Mange liv blir satt på spill og mye skade oppstår i hjertet av britisk etterretning. Fortid blir til nåtid og den innhenter M i et tempo som også gjør James Bond langt mer sårbar og menneskelig enn man muligens har sett han i noen av filmene tidligere. Et møte mellom nåtid og fortid av en interessant karakter.

Ny hund og gammelt tricks

Eller var det egentlig omvendt? For James Bond går det fort opp at M har noe uoppgjort og terror i London, hacking, enda mer ellevill jakt og en blond skurk som er gal og samtidig genial på en herlig måte gir mye hodebry. MI6, en langt mer hissig M og en bekymret opinion gjør at vår hverdagshelt må bli <<hunden>> som viser hva som bor i han.

Hva gjør man da? Jo, da bringer man slemmingene til sitt naturlige element i det skotske høylandet. En god, herskapelig setting, litt hjelp fra klassisk hold og en voldsom sekvens der M tilslutt må bøte med livet er oppskriften denne gang. Men Bond vinner igjen, nettopp fordi han èr Bond og ikke lenger bare blond.

Stil men ikke så mye sjarm

Et av varemerkene er jo Bond-damene og dampende lakenleker . Denne gangen er det en film for de mange entusiastene og ikke så mye for damenes skyld. En ung utgave av Q som møter James Bond sin skepsis og til tider en seksuell undertone mellom superhelt og superskurk gjør dette til en annerledes Bond-film.

Heldigvis får en si. For denne utgaven av James Bond er nyskapende, men samtidig klassisk og viser Agent 007 fra en ny vinkel som både gammel som ny fans hadde behov for nå. Stil ja og ikke så mye sjarm.
Men alt til hver sin tid, ikke sant? Med et nytt stilskifte atpåtil.

Filmfakta:

Tittel: Skyfall
Regi: Sam Mendes
Medvirkende: Daniel Craig, Judi Dench,Javier Bardem og Ralph Fiennes
Utgivelsesår: 2012
Sjanger: James Bond film
Nasjonalitet: England og USA
Filmens nettsider: Skyfall

Publisert  17.12.2012, 20:00
Oppdatert 21.01.2013, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.