08.03.2021

Vi fryser og fyrer

januar 6, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Kong vinter er her. Foto: SXC.Det er kaldt ute, veldig kaldt også. Mange steder er det til og med sprengkaldt. Vi fryser og fyrer som bare det idag. På rekordnivå faktisk om man skal tro på hva Aftenposten skriver. Gode gamle kong vinter er tilbake.

Man skal vel helt tilbake til 2002 sist gang vi virkelig hadde en skikkelig kald vinter.

Måtelig

Dog så vil jeg si dette er måtelig, selvom det har vært kaldt siden 19. desember ifjor. Med tanke på at vi nå er bare en knapp uke ut i det nye året. 2010. Derfor er dette måtelig og et resultat av vaner. De siste årene har vi vært vant til milde vintre med lite eller ingen snø. Med unntaket av ifjor, hvor snøen lå til langt ute i mars så har det bare være slaps og sørpe.

Men jeg sier egentlig ikke noe på det. På 1990 tallet var også de aller fleste vinterene bare slaps, sørpeføre, regn, holke og speilblank is som fortonet seg mer som lårhalsenes verste uvenn fremfor et vakkert og rikt skue, slik snø og kulde faktisk er. Så vi glemmer lett hvordan det egentlig var da.

Nostalgisk

Hva gjør dette med strømregningen? Dette gjenstår jo selvsagt å se. La oss ihvertfall ikke håpe at folk fryser ihjel eller at køene ved offentlige kontor eller suppekøer blir lenger som følge av dette. Etter syv fete så blir det syv magre, varslet Jens. Mente han det seriøst? Jeg skal være den som medgir at kulden kjennes godt i min lille hule og natt til idag sov jeg med sokker på og i t-skjorten.

Samtidig kommer nostalgien tilbake for fulle mugger nå. Dette minner meg jo naturligvis om barneårene da man var 11-12 år gammel, ubekymret, bortskjemt og kunne leke ute sammen med kompisene etter skolen og leksene. Snøhaugene var som nå og kulda røsket litt i kjakene.

Lukten av vinter, frostrøyken, det svir i neseborene når du puster ut og inn. Den iskalde luften, men akk så gode følelsen av at ting virkelig èr som de skal være.

Sursiden

Vannskadene kan bli dyre for deg. Foto: Shutterstock.Nåvel, det er alltids en bakside med slik kulde. I vinterlandet Norge er det ikke alle som takler dette like bra lenger. Forunderlig nok. Ifjor sto jo t-baner og trikker når det var iskaldt. I år er det togene som sliter, vannlekkasjer, rør som sprekker og skadedyrene som trekker inn i varmen. Det kan nok komme til å koste noen dyrt også, men slik vil det alltids være uansett vær.

Bussene sliter, skoler kan måtte stenge og det kan bli helt ned i -41 grader. Kle deg godt, fyr godt, ta vare på hverandre og ta det pent. Kulde eller ei, de fire årstidene våres er viktige. Selvom det er beinkaldt ute nå. Kulden plager meg ikke, men at vi er så dårlig mentalt rustet derimot.

Publisert  06.01.2010, 17:00
Oppdatert 07.01.2010, 01:20

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.