30.09.2020

Etikette og nettikette

februar 19, 2010 av  
Kategorisert under Webarkivet

Er ikke alt lov på nett? Nei, alt er ikke lov. Foto: Colourbox.Hva er lov og hva er ikke lov på internett? Spør 1000 norske nettbrukere og svarene er likeså ulike. Er det fritt frem for absoulutt for alt? Og hvorfor det? Nå har spørsmålet blitt reist igjen.
Det er på tide med en respons i form av en kommentar om emnet.

Bloggplakat er hva det handler om.

Lov og ansvar

Diskusjonen rundt en bloggplakat har pågått på forskjellige fronter i et par dager nå. Forsåvidt så er jo dette interessant i seg selv, siden det retter fokuset på noe svært vesentlig. Nemlig hva man skriver og ikke skrive på internett. Helt siden 1994 har dette vært ganske så fritt. Kanskje for fritt også? Personlig så hadde jeg ei hørt snakk om ytringsfrihet før i 2003. Idag regnes dette som den største selvfølgen av dem alle.

Utfordringene ligger i å sette grenser. Alt har en grense. Også det man sier i dagliglivet eller skriver på nett. Ansvaret. Hvem har ansvaret? Alle har et ansvar, for seg og sitt. Holdninger og oppførsel. Men i bunnen må norsk lov ligge og være gjeldende til enhver tid. Netikette bør ha en plass der. Selvskreven en sådann.

Føringer

Det høres dramatisk ut ikke sant? Nesten som om en morsk eldre herremann med stokken, flosshatt og sitt hvite trimmede skjegg sto i din stue og formante deg på sitt gammelmodige vis. Hva jeg derimot mener er at etikk og moral er på sin plass. Argumentet er at fritt frem bruk gir utstrakt misbruk og problemer. Allikevel så behøver ikke dette på noen måte å gå utover internett og innholdet slik vi kjenner det idag.

Det er å vite og forstå hvordan man uttrykker seg og opptrer ovenfor andre på internett. Enten det være seg i sosiale medier, i bloggen, via finesser som sms eller chatting. Å legge litt bånd på seg selv har ingenting med å true ytringsfriheten å gjøre.

Hver sin egen forstander

Dine ord kan såre andre. Foto: Colourbox.Sett grenser og vit når det har gått for langt. Jeg synes tanken bak en bloggplakat er veldig bra og så viktig. Det setter fokuset på et tema som politikerne har glemt eller latt være å ta stilling til. Samtidig så bevisstgjør det også viktigheten av å ha et lovverk som fungerer. Kan man si at det er å være være hver sin egen forstander? På sett og vis ja. Men ikke hele veien.

En bloggplakat kan aldri erstatte det ansvaret loven har og må ha til enhver tid. Ikke fjern blasfemiparagrafen og se til å få skrevet inn netikette som en del av en revidert lov. Pålegg og skoler og universiteter å legge mer fokus på grensesetting for man hva mener og uttrykker på internett.

Kommentar: Demokratiet og dens tanke skal vi holde ved. Det handler om forstå hvor grensen går og lage skiller. Ikke alt kan eller bør være lov. Jeg er ikke for en absoulutt ytringsfrihet, fordi den er et redskap til kaos, uløselige konflikter og misbruk over en lav sko. Etikk og nettikette fremfor bloggplakat og fritt frem.

Publisert  19.02.2010, 12:30
Oppdatert 19.02.2010, 21:35

Del på Facebook  Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.