04.03.2021

Moral og ansvar

april 9, 2010 av  
Kategorisert under Meninger

Stopp en halv. Grafikk: VampBea.Det skrives og skrikes opp om hva som må gjøre etterhvert som overgrepssakene i mange samfunnslag blir flere og flere. For dette er et sammensatt samfunnsproblem som ligger i oss og vår egen natur. Kall det gjerne, for vår egen grusomme fiende.

Moral og ansvar står på plakaten idag.

Vår feil

Skyldfølelse er alltid vondt å bære. Foto: Colourbox.Jeg tror man først som sist skal innse at overgrep og seksuelt misbruk av barn og ungdom skjer i alle samfunnslag hver eneste dag. Det skrives spesifikt mye om de så altfor mange sakene i den katolske kirken, men stopp litt nå. Det er mer overrepresentert enn ellers i samfunnet. At det stikker så inderlig mye mer, fordi det er et kirkesamfunn er helt korrekt.

Men det viser, som Jan Otto Johansen sier, at djevelskapen finnes i alle samfunnslag. I vårt fagre kongerike som i hele resten av verden. Det er et resultat av vår feil som mennesker og at vi svikter på moral og ansvar. Gang på gang. Noe som går ut over barn og unge.

Vår arv, fremtid og de som skal styre verden videre etter oss. Ringer ikke alarmklokkene snart? Det bør de, hos hver og en av oss. Man bør spørre seg selv: har jeg moral og ansvar? Hvordan følger jeg den opp ovenfor mine barn og andres barn?

Tiltak

De siste dagene har ord som sølibat, vandelsattest og tenk med det rette hodet gått igjen i utallige debatter. Jeg skjønner reaksjonene. Men jeg forstår derimot ikke folks enkle og irrasjonelle tankegang hvor skyld og ansvar plasseres slik man omtrent kler seg om morningen. Dette er ikke et lotteri eller flasketuten-peker-på spill. Vi snakker om liv og menneskeskjebner.

Tiltak kreves nå og mest av alt krever dette at vi tar barn og unge på alvor. Men også oss selv, som voksne og rollemodeller. Overgrep mot barn handler om syke handlinger og sperrer som brytes. Det er grusomme handlinger og noe av det verste man kan gjøre mot et annet menneske.

Bakveien

Når regjeringen vil bruke overgrepssakene den siste tiden og som generell trend i vårt samfunn som en fin unnskyldning for å innføre totalovervåkning av nordmenn, så går de bakveien. De tyr til billige metoder som er gjennomført råtne. De gjør akkurat som avisene gjør med diverse overgrepssaker, man lar altså noens ugjerning ramme absoulutt alle.

Politikerne er de som burde være pådrivere for at vi skal ta vårt ansvar, ha en høy moral og sette igang tiltak som gjør at overgrep ikke får rotfeste i samfunnet. Å kollektivt mistenke alle er ingen slik handling, det er en sleip måte å tvinge igjennom noe som Arbeiderpartiet har vært en pådriver for lenge.

Publisert  09.04.2010, 21:00
Oppdatert 13.04.2010, 03:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.