30.09.2020

Men hva synes barnet?

juni 12, 2011 av  
Kategorisert under Meninger, Personlig

Ingenting er vel så stas som å ta bilder av barna sine eller av andres barn. I gamle dager hadde man fotoalbum eller bøker der man limte inn bilder. Idag legger vi dem ut på nettet. På Flickr, Msn, Twitter eller Facebook. Men har noen spurt seg selv om hva barnet synes?

Har ikke barnet selv noe det skulle ha sagt?

Rett til beskyttelse

Det er jo engang slik at et barn eller ungdom ikke har så mye de skulle ha sagt, fordi mor eller far er de som styrer, steller og regjerer i heimen frem til den håpefulle er fylt 18, er voksen og kan bestemme over sitt eget liv. Men dette satt kan jo dagens foreldre kritisk som ukritisk legge ut bilder på nett av sine barn og lett avfeie dette med at «jeg bestemmer og slik blir det bare!»

Men har du som voksen, forelder og den ansvarlige i det hele tatt tenkt over hva barnet selv synes? Det er da ikke alle barn som synes dette er greit. På ett eller annet punkt i livet så oppdager de at foreldrene har lagt ut bilder av dem på nett, som de ikke får fjernet.

Barn og unge har krav på beskyttelse og ukritisk publisering av bilder på nettet kan gjøre dem svært utsatte og sårbare. Dette bør man tenke over før iveren om å vise frem sine kjære tar helt overhånd.

Ikke forstått

Det pussige rundt dette er at det virker så utforståelig. Mange foreldre og ansvarlige for barn utviser i alt for liten grad forståelse for at ikke alle vil bli delt eller publisert på nett med andre. De «ser ikke helt» problemet, forstår ikke eller er ikke spesielt interessert i å diskutere dette. Beklager å si det, men slik reaksjon vitner om egoisme og manglende respekt for et annet menneskes rettigheter.

Jeg tenker litt tilbake på min egen oppvekst og er glad for at mamma nøyde seg med fotoalbum og kopier til familie og slekt. Dengang trengte man ikke bekymre seg over mobiltelefon, sosiale medier og andre type plattformer man bare er et tastetrykk unna.

Kommentar: Det å faktisk passe litt på seg selv er noe man bør kreve at enhver forelder gjør. Blant annet ved at de tenker seg om minst to ganger, før man legger ut bilder av sine håpefulle på nett. Ta hensyn og tenk litt.

Publisert  12.06.2011, 21:00
Oppdatert 15.06.2011, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.