02.02.2023

Tidstyven

januar 7, 2012 av  
Kategorisert under Kultur

Se for deg en fremtid der lommebok med sedler eller bankkort er byttet ut med en digital klokke på armen. Du betaler ikke med penger, men med livet. Dine handlinger avgjør om det er game over eller en ny dag som truer.

In Time er en regelrett kynisk film der tid virkelig èr penger på alle måter.

Tick tack

Klokken tikker bokstavelig talt igjennom hele filmen der samfunnet er blitt basert på at man betaler med sitt digitale ur og alt handler om tid for å kunne leve fra dag til dag. Noe som gjenspeiler hele plotet i filmen. Fiffig, fordi man på mange måter kan kjenne seg igjen. Bruk og kast moralen er jo hjertligst tilstede i vår egen tid.

Ghettogutten Will har opplevd enhver gutt sitt verste mareritt: å miste sin egen mor. Hennes tid ebbet rett og slett ut. Men hvordan kan ens egen mor være yngre enn en selv? Jo, da må man gå filmen litt under huden.

Se for deg en verden der tiden altså er valuta. Ingen kan fysisk bli eldre enn 25 år, men man dør når man fyller 26. Med mindre man ikke er istand til å tjene seg opp eller raske til seg mer tid. En dag, en måned eller et år.

Rett og urett

Samtidig har man tidstyver, tidsvoktere, korrupte og styrtrike. De sistnevnte kan som i vår verden leve i sus og dus, til evig tid. Mens de fattige må leve fra dag til dag. I en verden med ulike tidssoner. Men Will har en plan og kidnappingen av rikmannsdatteren Sylvia har en vri av stockholmssyndrom og Bonnie and Clyde over seg.

Et kort og svært så intenst raid mot tidsbankene, litt kyss, kræsj bang og urett som blir til rett med alle de konsekvensene slikt gir. I en film som er så rar og til tider kynisk at jeg hadde lyst å reise meg opp og gå. Men se den og nyt den. For på sitt vis er den verdt en titt. Tidtrøyte? Nei, men i tiden, på tiden. Tidstyven.

Filmfakta:

Tittel: In Time
Regi: Andrew Niccol
Medvirkende: Amanda Seyfried, Justin Timberlake og Cillian Murphy
Utgivelsesår: 2011
Sjanger: Sci-Fi/Thriller
Nasjonalitet: USA
Filmens nettsider: In Time

Publisert  07.01.2012, 20:00
Oppdatert 17.01.2012, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.