29.10.2020

Alle mot alle

april 14, 2012 av  
Kategorisert under Kultur

Safe House er filmen der man overhodet ikke vet hvem man kan stole på. Paranoia, skyting og drap over en lav sko, alle mot alle og kontrollert kaos. Javisst, det er hovedingrediensene i en film som oser av kynisme.

Et Safe House går for å være et trygt skjulested som verdens etterretningsagenturer bruker.

Jaget fra alle kanter

I Cape Town mottar den tidligere CIA-agenten Tobin Frost som Denzel Washington spiller på en god måte, en databrikke så verdifull at hans liv blir et mareritt som er svært virkelig. I jaktens hete må han søke tilflukt i den amerikanske ambassaden. På vei til et nytt skjulested går alt galt og den ferske agenten Matt Weston får en omtrent umulig situasjon.

Tobin Frost blir en håndfull for mye og motvillig vet de begge at de ikke kan stole på hverandre eller noen, men må holde seg i live. Nettet snører seg og den verdifulle informasjonen som finnes gjør at man går over lik og vel så det for å få tak i denne. Ingen er trygge og her blir man jaget fra alle kanter.

Tettpakket

Det mangler ikke akkurat på action i denne filmen. Kræsj, bom, bang-bang, døde kropper og en jakt som kunne slitt ut en topptrent såvel som en selv i kinosetet gir mye. Formatet er en internasjonal thriller med noe uklart politisk motiv svakt i bunnen. At alle har sine svin på skogen blir klart tidlig. Dette brukes for alt det er verdt og jeg gjenkjenner type situasjon fra filmer som blant annet M:I 3.

Dobbeltspill, forræderi og ulike agendaer gjør at den unge og urutinerte agent Weston lærer fort og på den brutale måten. I roligere partier blir vi noe bedre kjent med rollefigurene, men ikke på mer enn en lettvint måte.

Kløkt og sannhet

Men alt kommer for en dag og i en slags «Jason Bourne» stil så kommer filmens lettere livstruende skadde samaritan seg unna og får avslørt sannheten. Fasader sprekker, politiske karrierer ødelegges og skjebner ender sine beste dager bak lås og slå. Mens mesterspionen faller for eget grep, vokser den unge og naive agenten på sin skjebne.

Litt kløkt ga utslag og på sitt eget ubalanserte vis ender denne relativt usminkede thrilleren som det ofte gjør, godt og med sine riper og rifter på den ene og andre måten. Om filmen duger? Over gjennomsnittet, med god margin. Ryan Reynolds overrasker meg med god prestasjon i denne filmen.

Filmfakta:

Tittel: Safe House
Regi: Scott Stuber
Medvirkende: Denzel Washington og Ryan Reynolds
Utgivelsesår: 2012
Sjanger: Spionfilm/Thriller
Nasjonalitet: USA
Filmens nettsider: No one is safe

Publisert  14.04.2012, 16:00
Oppdatert 15.04.2012, 15:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.