31.10.2020

Kræsj, bom, brak og hurra

april 28, 2012 av  
Kategorisert under Kultur

Tar du V (fra 1980 tallet) og blander dette med The Day Earth Stood Still, Independence Day og den klassiske god mot ond klisjèen. Vel, da har du oppskriften til Battleship anno 2012. Hva kunne dette bli?

På mange måter er Battleship en samme type film som 2012.

Lykke og litt dyktighet

Scenarioet er klassisk. Det finnes i mini-serien V fra 1980 tallet, Independence Day ga oss en viss smak av det og en rekke andre filmer i samme sjanger. Mann mot romvesen og det umulige kontra det mulige. U.S Navy skal vise frem sine voldsomme slagskip, ganske så uvitende om at dagen blir veldig annerledes enn de hadde forestilt seg.

Signalene NASA sendte ut i det ytre rom blir besvart og en utenomjordisk, uhyggelig armada skjuler seg til havs med slemme motiver. Skjult flåte går løs på antatt større motstander, naivitet byttes ut med kløkt, en annen flåte senker sin igjen, antatte overmann.

Ulne motiver

Men før den tid ser det lenge stygt ut for menneskeheten, der skip slenges bølgemellom og senkes, mens romvesenene som ser ut som en slags krysning av øgler og vetter prøver å sette opp en slags base utenfor Hawaii. Motivene? Som i andre lignende filmer: å ta over hele sulamitten. Det smeller godt og mye. Minner dette om noe? Ja, 2012. Men heldigivis ikke i like voldsom skala.

Litt humor, noen virkelig vittige scener tatt situasjonen i betraktning og et skuespill jeg ikke helt klarer å bestemme meg for om er grufulle greier eller sånne passe komisk gjør filmen til et vippetilfelle. Popcorn-action? Tja.

Hipp, hopp, kræsj og hurra

Tenke seg til, helten i filmen er hva man kaller en bråkemaker og surrete person som bare er en samtale unna å bli jaget ut av hæren. Istedenfor så blir han ufriviilig helt. Fiendene fra Japan og USA må jobbe side om side, gamlekarene viser ved et skip som minst er like gammelt som verdens første fotokameraer.
Men det gamle og de gamle er eldst og best. Igjen.

Det er mye smell og surr i Battleship. Forventningene jeg hadde var ikke der, fordi jeg klokelig valgte å ikke forvente noe. Men at AC/DC skulle bli høydepunktet i hele filmen, er ikke annet enn skuffende. Det endte godt og superhelten fikk antageligvis prinsessen. Men oppfølger? Glem det. Det holder med denne.

Filmfakta:

Tittel: Battleship
Regi: Peter Berg
Medvirkende: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Tadanobu Asano og Rihanna
Utgivelsesår: 2012
Sjanger: Sci-Fi/Action
Nasjonalitet: USA
Filmens nettsider: Battleship 2012

Publisert  28.04.2012, 21:00
Oppdatert 05.05.2012, 19:30

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.