02.02.2023

Noe bør forbli i fortiden

oktober 7, 2013 av  
Kategorisert under Kultur

Hva om ikke Oseberskipet var den vikinggraven vi trodde den var? Hva om dette var en del av noe større? En arkeolog som blir latterliggjort og mistrodd vil finne ut av dette. Sammen med lykkejergere og luringer så legger han ut på en farlig ferd med to barn til en annen tid.

Med minimale forventninger ble dette en interessant opplevelse.

Sannheten må frem

«Gåten Ragnarok» er en blanding av action, eventyr og med skrekklignende elementer i seg en film som er enkel, men samtidig avansert og til tider intens. Den ikke helt vellykkede og lettere distrè enkemannen og alenefaren Sigurd Svendsen sliter med å holde det gående. Han leder et forskningsprosjekt som er iferd med å miste all troverdighet og pengestøtte. Men et besøk og en til nå ukjent rune forandrer hele bildet.

Storslått natur i Pasvikdalen, «Ingenmannsland» og sporene fra Den kalde krigens dager legger en uforløst eim over kinosalen mens inntrykkene og bildene dras inn i sjel og tanker. Her har ikke mennesker ferdet i nyere tid og det blir klart for arkeologene at tingene som de fant, som de mistet og fortiden er helt annerledes.

Vikingene var i nord, men det var også der det stoppet for dem. Når dette blir klart så forvandles eventyrlyst til ren frukt og en spennende ferd blir til kampen på liv og død.

Grådighet gir nød og død

Hvis vikingenes mål var å ta en russisk landsby i år 833 med navnet «Odins øye» ble de treffende ordene: far, din grådighet vil koste oss alle dyrt» så treffende og er et delvis skjult, men også klart tema i filmen. Oserberggraven hadde og har fortsatt mange hemmeligheter. Så vikingene sin egen slutt eller hele verdens slutt? Er den aldrende kvinnen i graven Dronning Åsa? Samtidig er det klart at vikingene ville vi skulle vite at «mennesket vet lite» og det er helt riktig.

En lykkejeger griper sin sjanse, situasjonen blir enda mer farlig og intens. Om man i tillegg legger til en arkeolog som fraviker fra fornuft og ansvar så endrer bildet seg fra skattejakt til selv å bli jakt(et) på. For om «ho mor fekk nok so det vart Ragnarok«, hva da når man tukler med morsinstinktene?

Med bittesmå aner fra Fritt Vilt filmene, litt India Jones, litt Sherlock Holmes (i ny drakt). En arkeologs evne til å lese runer bringer oss til en lettere kryptologisk setting der fortid, nåtid og (muligens) fremtid møtes. Dragehoder og runer var ikke myte, men en konkret advarsel. Som ga død og nød.

La gåten ligge

Om man ikke henger seg opp i det teologiske (noe man kan gjøre og fordi filmen er sprekkfull av det) så er moralen faktisk enkel: Godt eller vondt? Og hvor mye er man villig til ofre for å avdekke en gåte og en del av historien? Historien er ikke original om man ser på handlingsmønsteret, men varm og spennende hele veien. Særlig Pål Sverre Valheim Hagen og Sofia Helin gjør knakendes gode rolletolkninger.

Familie. Nærhet. Heltemod. En mor som beskytter sitt avkom. Alle klassiske verdier som legges frem på en uanstrengt måte i en film som holder hele veien. Med det klare budskapet at fortid bør oftest være fortid.

En (nerve)pirrende historie forblir fortsatt det og gåten forblir der fortsatt. I dunkel belysning der ormemor får regjere i fred og ro. Det er nok best slik. Fakta og fiskjon i skjønn forening.

Filmfakta:

Tittel: Gåten Ragnarok
Regi: Mikkel B. Sandemose
Medvirkende: Pål Sverre Valheim Hagen, Nicolai Cleve Broch og Sofia Helin mfler.
Utgivelsesår: 2013
Sjanger: Eventyr/Action
Nasjonalitet: Norge
Filmens nettsider: IMD profil

Publisert  07.10.2013, 22:00
Oppdatert 10.10.2013, 16:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.