26.09.2022

Ta en og bruk en

januar 11, 2014 av  
Kategorisert under Hverdagsliv, Meninger

Det er enkelte trender som er så usunne at de bør forbli uimotsagte. Daglig så ser man dette i matbutikker og andre butikker. Ta 3 og betal for 2. De skriver det ikke engang korrekt. Iveren etter å selge er så stor at grammatikk, fornuft og alt annet settes tilside.

Noen ord om dette temaet er altså på sin plass.

Overforbruk og kynisme

De fleste har nå pakket ned julen og er blakke, sinte eller leie av det, mens noen fortsatt feirer jul en stund til. Det går knapt en dag hvor man ikke ser at man kan ta tre og betale for to eller noe tilsvarende. Samtidig så er man vel vitende om at nærmere en tredjedel av all mat i verden kastes. Ja, du leste helt riktig nå.
Hva forteller dette? Og det er faktisk tilsvarende med julegavene man får. Mye av dette kastes rett og slett.

Det er helt sikkert veldig greit og praktisk å ta kunne ta flere av ett produkt og betale for èn eller fler av dem om man arrangerer en stor middag, et selskap eller lignende. Men: dette fører også lett til kynisme (noe som gjerne går hand i hand med hele handelsstanden) og er overforbruk som bare er usunt.

Èn er èn

Derfor liker jeg godt Kiwi sitt siste grep, at man kun annonserer for èn og betaler for  èn. Det burde ikke være nødvendig, men èr høyst nødvendig nå. Fordi altfor mye mat kastes og den deles ikke med de fattige eller trengende her i landet eller på verdensbasis. Handelsstanden er ivrige etter å selge som tidligere nevnt, men de er ikke like etisk ivrige på å ta hensyn til jorden, naturen og balansen i økosystemet.

Trenger du mer enn èn så betal for det og vit at du virkelig trenger det. Kan jeg redde verden? Nei, men jeg kan være ansvarlig og ikke bruke mer enn jeg trenger. Det kan du også og dette har noe med holdninger, verdier og viljen til å være med på å gjøre forandringer.

Slik at de som kommer etter oss også kan leve av jorden og jordsmonnet. Det er mye mer verdt enn alskens tenkelige kampanjer før neste høytid noensinne vil kunne tilby.

Publisert  11.01.2014, 21:00
Oppdatert 12.01.2014, 00:00

Del på Facebook Del på Twitter

Hva mener du?

Fortell meg hva du mener...
Vil du at bildet ditt skal synes i kommentaren? Skaff deg en gravatar!Trykker du "send inn kommentar" samtykker du at du er kjent med min personvernspolitikk og vil overholde retningslinjene for bruk av nettsidene.