26.09.2022

Linje 4 – Faktaark

september 16, 2008 av  
Kategorisert under Metro

Linje 4 er en av de opprinnelige linjene i Oslo`s T-banenett. Den har over 30 års fartstid og har vært stabil, til tross for mange endringer. Kolsåsbanen, Sognsvannsbanen og i nyere tid: T-baneringen, er best kjente delstrekninger på linjen.

Linjestrekningen trafikkerer fra sør-øst i Oslo til nord i delvis ringsløyfe.

Toppmoderne strekning

Fra 2009 til 2011 ble den sør-østlige strekningen fra  Høyenhall til Munkelia oppgradert til full metrostandard. Etter åresvis med nedslitt skinnegang og stasjoner i ditto forfatning, er alt tipp-topp og nytt. T-banen kan for første gang på over 20 år kjøre i opptil 70 km/t. Til glede for de mange tusen som daglig reiser kollektivt. Veien fra bybyane til T-bane har vært lang. Men nå er den i mål.

Manglerud-T-bane

En kuriøsitet er at fire av åtte stasjoner på linjestrekningen fra Høyenhall til Bergkrystallen er direkte innom drabantbyen Lambertseter. Dette er den eneste linjen som kan skilte med det samme i T-banesystemet.
I 1967 ble denne strekningen gjort om til T-bane. 47 år senere så glinser den.

Nesten ringbane

Når ferden går vestover kan man også merke seg at Linje 4 så og si går i ring. Det er omtrent som med Ringbanen i Berlin og Circle Line i London. Men bare nesten. Linjen kjører i sløyfe og etter å vært innom sentrumsstasjonene går den vestover til Storo. Her fortsetter den uten stans videre til Bergkrystallen.
Kunne dette vært gjort annerledes? Per dags dato nei.

Linje 3 (som planlegges å bli den største i T-banenettet) trafikkerer idag sammen med Linje 4 og Linje 6 T-baneringen. Alle kjører i sløyfer, hvilket er det nærmeste man kommer en ringbane i Oslo.

Byggingen av Lørenbanen og Løren stasjon kan legge til rette for nye muligheter. Men først i 2016 når dette er helt ferdigstilt vil man finne ut hva slags planer Ruter har for trafikkflyten med Linje 4 og T-baneringen.

Hva med Bergkrystallen?

Men hva med Bergkrystallen stasjon? Linjens endestasjon i det sør-østlige Oslo er ikke i metrostandard per idag. Årsaken er at byggeplanene for området ved og rundt stasjonen er noe uklare. Derfor er stasjonen den eneste som ikke er modernisert. Noe som anbefales.

Det fremstår også som noe merkelig at man ikke bruker endestasjonen og Linje 4 mye mer effektivt enn hva som er tilfelle idag. Men ifølge Sporveiens 2012-2020 ruteplan er det mulig at gjenforening med Linje 6 blir vurdert. Da bør begge spor brukes.

HjemLinjefaktaLinjeoversikt

Kommentarfeltet er lukket.